Inför styrelsemöten rapporterar Svenska Tyngdlyftningsförbundets generalsekreterare (GS) Sebastian Nurmi om saker som händer och är på gång inom svensk tyngdlyftning. Här är hans brev inför mötet 14-15 februari.
Generalsekreteraren om vad som är på gång inom svensk tyngdlyftning

Svenska Tyngdlyftningsförbundets generalsekreterare Sebastian Nurmi
Central verksamhet
Utveckling sportkontoret
Vi har precis inlett arbetet med likartade manualer och lathundar för samtliga områden, för att arbetet ska vara lättare att lämna över, hjälpa till med, förstå varandra mm. Ambitionen är under året är också en tydligare mål- och utvecklingsuppföljning både i dokument och olika samtal, för att säkerställa att vi arbetar med rätt saker och för personlig utveckling.
RF-remisser
Vi skickade svar på fyra remisser som RF hade deadline 2 februari på. Trygg idrott och stadgarna ställde vi oss bakom och hade inga invändningar på. Däremot svarade vi kring detaljer gällande stadgarna och ekonomiska stödsystemet. Nu har vi fått en ny remiss som handlar om riktlinjer för inkludering av personer med transerfarenhet och intersexvariationer. Sista dag 25 mars.
Redovisningar 1 mars
Den 1 mars är stående deadline för olika statistik- och redovisningsinlämningar till RF. Det är ett tiotal olika inlämningar om vart pengarna för olika stöd har gått till men också organisationsuppgifter i övrigt.
RF:s kod för demokratisk styrning av idrottsförbund och föreningar
Vid Riksidrottsmötet 2023 beslutades att RF:s kod för demokratisk styrning skulle arbetas om. En arbetsgrupp med SF-representanter har sedan dess reviderat dokumentet, och resultatet är att de viktigaste delarna nu föreslås föras in i RF:s stadgar. Detta förslag kommer att tas upp vid Riksidrottsmötet 2025 – det var med i en av remisserna som jag nämner här ovan. Övriga delar av koden kommer istället att bli en rekommendation som varje SF själva kan anpassa efter sina behov. RS/FS fattar beslut om detta på sitt möte i juni 2025, och därefter kan varje SF besluta om hur de vill implementera det i sin egen organisation. Vi var snabba på bollen och implementerade koden i våra stadgar redan tidigt i processen. Bland annat har vi inskrivet att våra lekmannarevisorer ska arbeta utifrån den. Med de nya förändringarna kan vi dock behöva justera våra stadgar igen vid årsmötet 2026 men vi får vänta till sommaren och se.
AI-workshops
Vi har varit med på lite olika AI-workshops dels om Copilot och dels om Chat GPT för att utveckla oss ytterligare. Vi kommer att lägga de pengar vi fått för digitalisering på att se över användningen av just Copilot på kontoret, imed fokus säkerhet och utbildning.
Anläggningsfrågan
Vi är med i ett projekt från RF som handlar om att sammanställa alla sporters olika anläggningskrav. Detta har det varit lite jobb för att komma igång med men kommer att öka under våren. Jag har också varit i samtal med vattenidrotterna om deras samarbetssatsning på anläggningsfrågan. Som jag berättat förut har vi en dialog med kampsporterna om samverkan kring detta så jag fick nyttiga tips av segling och kanot hur vi ska tänka och arbeta med gemensamma resurser.
Östra Svealand
Jag har fått information om att Östra Svealand bildat en ny styrelse som består av nedan namn:
Jakob | Jänes | Upsala TK | Ordförande |
Robin | Everitt | Norrköpings AK | Kassör |
Pontus | Bergvall | Norrköpings AK | Sekreterare |
Gunnar | Lögdahl | Eskilstuna Allmänna | Ledamot |
Jan | Hinrichsen | Södertäljelyftarna | Ledamot |
Erling | Åkesson |
| Revisor |
Tävling
DTK:s arbete
Involverade:
| Aktiviteter:
DTK har - månadsmöten sista måndagen i månaden. - veckomöten med sportkontoret (Alexandra) varje tisdag.
Utöver detta har de arbetsmöten beroende på uppgift. |
Slutförda arbeten:
- Tävlingsbestämmelserna 2025.
- Seriebestämmelserna 2025.
- Domarstegen 2025.
- Genomgång av hemsidan för att se vilka sidor som behöver uppdateras.
Pågående arbeten:
- Revidering av SM-mallen.
- Onlineformulär för rapportering av domaruppdrag.
- Analys av möjliga förenklingar kopplat till tävlingskonferensen.
- Revidering av delegationsordning DTK/SK tillsammans med SK.
- Analys av Kvalgränser till Senior SM 2026.
- Analys av Svensk Standard för Svenska Rekord.
Tävlingslicenser
Sportdata har underlättat mycket i hanteringen av licenser och det har gått mycket smidigt att hantera alla licenser inför serieomgång 1. Det är en stor skillnad från arbetsbelastningen tidigare år. Det har även varit lättare för oss att ha koll på betalningarna för licenserna, till skillnad från tidigare år. Detta gör att vi snabbare och smidigare kan hantera licenser. Föreningarna har börjat att lära sig, och uttrycker att det fungerar bra med licensansökningarna via Sportdata. Några få föreningar (föreningsadministratörer) har haft problem att lära sig systemet men fått hjälp av sportkontoret.
Sports-ID
Vi har beslutat att använda SportsID som register för tävlande. SportsID fungerar ungefär som Idrottonline och är integrerat med Sportdata. Det gäller även coacher och aktiva i landslaget. Med hjälp av SportsID har vi ett register med uppdaterade uppgifter på alla med svensk tävlingslicens (vi kan även lägga in gamla licenser och publicera dem i en ny ranking). Då får vi rekord, tävlingsresultat och ranking på samma ställe.
Utbildning
Domare
Under året är dessa utbildningar planerade/genomförda för domare och funktionärer:
- OWLCMS 19 jan (genomförd)
- Dom 01 feb (genomförd)
- Dom 01 feb (genomförd)
- Träff alla utbildare 04 feb (genomförd)
- Genomgång (DTK) 08 feb
- Fortbildning 13 feb
- OWLCMS 16 feb
- Lansering i LF 17 feb
- OWLCMS 04 maj
- Fortbildning 06 maj
- Dom 17 maj
- OWLCMS 01 jun
- Förb. Dom 06 jun
- Fortbildning 13 aug
- OWLCMS 07 sep
- Dom 27 sep
- Dom 01 nov
- Förb. Dom 22 nov
- Förb. Dom 29 nov
- Fortbildning 02 dec
Tränare
Arbetet med nivå 2 är i full fart och under vecka 6 hade vi arbetsmöten i hela eller delar av arbetsgruppen. Vi har en utbildning bokad med Västra Svealands distrikt, där blir den fysiska träffen helgen 17-18 maj i Skara. Vi passar på att bjuda in intresserade medlemmar från styrelsen till denna helg. Till denna utbildning kommer Thony Ragnarsson att vara utbildare, med stöd från Elias eller Helena. Vi har även två bokade nivå 1 under våren, en i Stockholm (1-2 mars) och en i Ronneby (22-23 mars). Dessa bokas på bra och ser ut att fyllas upp. Östra Svealand har visat intresse för att arrangera en kurs senare i vår, antagligen i mitten av maj.
Lyftare
Nygamla föreningen Birka kör en "lär dig lyfta"-kurs i vår. Vi har ytterligare en förening som visat intresse för att genomföra lyftarkurs under våren.
Externa utbildningar
Vi har i veckan bokat upp två tillfällen för SWE3 (Amerikansk fotboll) att utbilda sina klubbtränare under hösten, i anslutning till att de går in i försäsong. Målgruppen där blir tränare med fysansvar för spelare 14-20 år. Ambitionen är att ha en i syd-väst, högst troligen Halmstad, och en i Södermanland/Närke-området.
Utöver detta har vi satt datum för tre externa utbildningar för skivstång för alla idrotter, där letar vi lokaler i områdena runt Göteborg, Malmö och Stockholm.
Partners
Vi har som ni vet signerat Workbox som officiell profilpartner, vilket är väldigt roligt. Workbox ägs av ett bolag som heter Contitude, som vi kommer att leverera företagsträning för. Detta startade torsdag 6 feb med en workshop och föreläsning. Vi blev även inbjuda till ett event som Contitude arrangerade den 30 januari. Elias deltog på detta och fick möjlighet att träffa deras personal, mingla med deras kunder och leverantörer. En tanke med dessa event är att vi kan hitta fler partners och kunder, samtidigt som vi även kan få möjlighet till exponering genom föreläsningar eller uppvisningar. Marknadskommitténs arbete har påbörjats och dialog har förts mer intensivt nu i början av året. Andreas Andrén har påbörjat att ringa en del företag men inget napp hittills.

SOK, Eleiko och våra svenska elitlyftare när vi träffades på ETH i januari.
Elit & Landslag
Internationellt evenemang i Sverige
Andreas Andrén har meddelat att gruppen som ska se över internationellt mästerskap har haft ett första möte där de kort i punktform kom fram till att:
- Vi genomför en förstudie kring vad det skulle innebära att genomföra ett Ungdoms eller Junior EM i Sverige.
- Vi börjar med att ta fram en intäkt- och kostnads uppställning med alla relevanta poster som vi sedan börjar fylla med siffror (vägledande underlag finns i bifogade dokument).
- Vi lyfter de större frågeställningarna kring alternativa arrangörsorter med destinationsbolag och vad de kan erbjuda samt tävlingsarena, träningshall, hotell, transporter, lokal support från klubbar och frivilliga etc.
SOK-möte
Vi har varit med på ett infomöte från SOK efter deras senaste styrelsemöten. De har löpande sådana här möten, precis som styrelsen har med SDF:en efter våra styrelsemöten. Denna gång berättade SOK bland annat om kommande OS och att de startar ett förutsättningslöst projekt att undersöka möjligheterna för en elitorganisation (ev slå ihop SPK och SOK). Detta ska göras i ett första steg under våren. I övrigt har det inkommit två motioner till årsmötet, varav en rör ovan fråga.
Läger
Genomförda:
Unga Lyftare 3-5 januari
Elitgruppen 9-12 januari
Kommande:
Unga Lyftare 7-9 mars
Elitgruppen 20-23 mars
SOK-besök
Joen Vikingsson Sjöblom antagen till SOK:s Topp & Talang med långsiktigt mål fram till OS 2032. SOK:s sportdirektör Fredrik Joulamo besökte ETH den 23 januari där vi pratade om ett fördjupat arbete framöver. Första gången SOK besökte svensk tyngdlyftning. Detta ser både vi och SOK som viktigt och de var imponerade över det de fick se.
Kommande tävlingar
EM seniorer 13-21 april
Uttagna: Moa Henriksson, Jennifer Andersson, Ida Åkerlund, Joen Vikingsson Sjöblom, Hugo Ottosson
Coacher: Tom och John Söderholm
Domare: Patrik Helgesson
Off rep: Helene Johage
Antidopingprogram
Nya antidopingplanen klar som vi upprättat på uppdrag av Antidoping Sverige, ADSE. Arbetet med att implementera denna plan, inte minst med elitfrågorna, är påbörjad. Vi har stämt av detta på ett veckomöte och fördelat arbetsuppgifterna. Under året ska detta sedan följas upp. Antidoping Sverige har återkopplat på den och bedömer att vår plan med är bra och med råge uppfyller de nya kraven.
NIU Falun
Efter besök av sportchef och ordförande 15 oktober föds detta möte upp med under våren 2025. Rektor och tränare besöker då sportchef och GS på sportkontoret i mars.
Nytt landslagsavtal
Vi har gjort ett par nya skrivningar i det nya landslagsavtalet (som skickas till och ska skrivas under av alla som deltar i landslagsaktiviteter). Kortfattat hänvisar vi mer åt skrivningar på hemsidan som gör att vi kan ha löpande avtal istället för att det ska skrivas på varje år.
Föreningsutveckling
Trygg Tyngdlyftning
Enkäten Trygg Tyngdlyftning som vi haft ute är nu sammanställd och vi kan summera nuläget kring arbetet. Vi fick svar från 24 föreningar, 10 RF-SISU-distrikt och sportkontoret. Enkäten visade både styrkor och utmaningar i trygghetsarbetet. Vanliga utmaningar föreningarna ställs inför är brist på resurser, behov av bättre kommunikation och vikten av att följa upp regelbundet samt hålla fysiska träffar. Ett förslag på åtgärdsplan är framtagen och ska godkännas innan den införs hos sportkontoret och presenteras för RF-SISU som vi har ett möte med under februari. Den 20 mars har vi konsulentträffen med RF-SISU.
Hållbarhetsnätverk
Vi är med i ett hållbarhetsnätverk för specialidrottsförbund för att inspireras och stärka hållbarhetsarbetet inom idrotten. Senaste träffen fokuserade på engagemang och hur insatser kan anpassas för att fler ska bidra, samt erfarenheter av att arbeta praktiskt med hållbarhetsfrågor i verksamhet och arrangemang. Vi diskuterade även RF och SISU:s plan för miljö- och klimatarbete, som erbjuder stöd för att omsätta hållbarhetsmål i praktiken. Nästa steg är att använda dessa insikter för att utveckla vår hållbarhetsstrategi och integrera hållbarhet i vår verksamhet.
Hantering av föreningsutträden
Vi har tagit fram rutiner för att hantera föreningar som vill lämna eller visar tecken på att de överväger att lämna. Dessa rutiner ska införas stegvis i hela förbundet. Det kommer ske på måndagsmöten, personaldagar och styrelsemöten. Målet är att stötta föreningarna och minska antalet utträden.
Rutiner för händelsehantering vid otrygg idrott
Vi behöver utveckla samarbetet med RF-SISU-distrikten när det gäller hantering av otrygga händelser i föreningarna. Vi vill skapa tydligare rutiner för att hantera incidenter på ett effektivt sätt och förbättra kommunikationen. På träffen den 20 mars kommer vi också diskutera andra områden där vi vill att RF-SISU-distrikten ska hjälpa föreningarna.
Studiebesök cheerleading
Vi var på plats i Helsingborg under Nordiska Mästerskapen i cheerleading. Vi var inbjudna för att höra mer om deras trygghetskoncept och kunde också se hur deras arrangemang ser ut. De jobbar med utbildade trygghetsvakter som finns under tävlingarna och har regler kring att man aldrig är ensamma med utövarna.
Aktiv i idrott
Många föreningar har kvar att rensa och ändra sina aktiva i idrott. I november hade föreningarna 13 500 aktiva i idrott och nu är det ca 2 202 kvar. Det blir ett arbete vi måste fortsätta att följa upp under 2025 i samband med dialog med föreningarna.