Gå till innehåll
Svenska Tyngdlyftningsförbundet
Svenska Tyngdlyftningsförbundet

Disciplinnämnden

Svenska Tyngdlyftningsförbundet har en disciplinnämnd som består av ordförande och minst två ledamöter som tillsamman har juridisk kompetens och kännedom om svensk tyngdlyftning. Vid förbundsmötet väljs dessa för en tid av ett eller två år. Disciplinnämnden agerar likt en domstol och har mandat att bestraffa med följden tillrättavisning, böter och avstängning.

Ansvarsområde


Alla medlemmar i de föreningar som tillhör Svenska Tyngdlyftningsförbundet lyder under Riksidrottsförbundets stadgar. I 14 kap 2§ I Riksidrottsförbundets stadgar beskrivs 16 olika förseelser (regelbrott) som kan leda till bestraffning. Disciplinnämnden har i uppdrag att fatta beslut om påföljder i sådana disciplinärenden. Bestraffning får inte åläggas någon om inte förseelsen anmälts senast inom två månader från det att förseelsen begicks eller blev känd. Bestraffning får inte åläggas när 4 år har förflutit från dagen för händelsen. Undantaget punkt 8 och 15 (14 kapitel i RF:s stadgar) där tidsfristen är 10 år.

Utöver detta har Disciplinnämnden ett delegerat uppdrag att handlägga medlemsärenden enligt 15 kapitlet Riksidrottsförbundets stadgar, till exempel om en person blivit utesluten från en medlemsförening så kan det överprövas hos Disciplinnämnden. Även dessa beslut kan i sin tur överklagas till Riksidrottsnämnden.

Observera att Disciplinnämnden inte har någon uppgift eller möjlighet att medla i eller lösa konflikter. Disciplinnämnden behandlar inte dopingärenden utan hänvisar till Antidoping Sverige.

5 KAP FÖRBUNDSSTYRELSEN

6 § Disciplinnämnd

Disciplinnämnden, som består av ordförande och två till fyra övriga ledamöter, prövar bestraffningsärenden enligt 14 kap. RF:s stadgar och Idrottens reglemente om otillåten vadhållning samt manipulation av idrottslig verksamhet.

Disciplinnämndens beslut får överklagas hos RIN.

Disciplinnämnden har rätt att ålägga enskild person böter om högst 50 000 kr.

Anmälan


Kontakta disciplinnämden på disciplinnamnden@tyngdlyftning.org

Lathund - Hur du gör en anmälan till bestraffning, hittar du här. Pdf, 158.3 kB.

Medlemmar

Johan Hübner


Kontakt: +46 709 25 25 04
johan.hubner@delphi.se

Johan Hübner är advokat och delägare på Advokatfirman Delphi. Johan arbetar med kommersiell kontraktsrätt, främst inom tech och IT. Utöver detta har Johan sedan 2016 varit ordförande i Disciplinnämnden i Svenska Amerikanska Fotbollsförbundet som sedan några år slagits ihop med landhockey-förbundet under namnet SWE3 och nu omfattar amerikansk fotboll, landhockey och flaggfotboll. Han har ingen erfarenhet av tyngdlyftning som sport, men är väl kunnig i idrottsjuridik och de frågor som typiskt sätt hanteras av en disciplinnämnd.

Jesper Fredriksson


Kontakt:
+46 723 57 14 39
jesper.fredriksson@lindahl.se

Jesper Fredriksson arbetar som biträdande jurist på Advokatfirman Lindahl i Malmö och biträder regelbundet klienter vid transaktioner, kommersiella avtal och markupplåtelser inom energibranschen. Utöver detta arbetar han främst med ärenden som rör fastighets- och entreprenadrätt. Han är sedan 2018 ledamot i SWE3:s disciplinnämnd och har tillsammans med bland andra Johan Hübner strukturerat och professionaliserat disciplinnämndens verksamhet. Liksom Johan har han ingen egen erfarenhet av tyngdlyftning som sport, men han är allmänt idrottsintresserad och utövar flera andra sporter. Därtill har han god kunskap om RF:s bestraffningsregler och flera års erfarenhet av tillämpningen av dem.

Christina Wainikka

Kontakt: +46 72 242 31 11
christina.wainikka@svensktnaringsliv.se

Christina Wainikka är docent i civilrätt och har även en MBA. Under flera år var hon kursansvarig för kurserna i idrottsjuridik på GIH, inom ramen för Sportsmanagementprogrammet. Hon är ledarutbildad inom styrkelyft, simning och löpning samt domarutbildad i simning. Ledarutbildningarna har legat till grund för uppdrag som ledare/tränare inom bland annat SK Neptun och Team Stockholm Marathon (TSM). Idrottsmeriterna omfattar bland annat SM-medaljer i styrkelyft och bänkpress (2003) samt en andraplats i triathloncupen (2017). Hon arbetar som policyexpert för immaterialrätt på Svenskt Näringsliv.

Robin Rafiee


Kontakt +46 709 25 25 70
robin.rafiee@delphi.se

Robin Rafiee är 28 år gammal och uppvuxen i Stockholm. Han jobbar på Advokatfirman Delphi som biträdande jurist där hans arbete främst är fokuserat på företagsförvärv och bolagsrätt. På fritiden är hans stora passion tyngdlyftning. Han upptäckte sporten för tio år sedan och blev snabbt förälskad. Sedan dess har jag tränat allt mellan tre till nio pass i veckan och även deltagit i tävlingar varje år. Under de senaste åren har han som tävlande för Sundbybergs Tyngdlyftningsklubb lyckats vinna medaljer på både Distriktsmästerskapen i Stockholm och Svealandsmästerskapen.

Roland Plüss

Kontakt: +46 70 858 76 62
roland.pluss@nj.se

Roland Plüss tog sin jur.kand 1994 och arbetade först på advokatbyrå och sedan i egen juristbyrå med inriktning på personskaderätt. Sedan ett tjugotal år tillbaka arbetar han på Norstedts Juridik AB med uppbyggnad, utbildning och försäljning av rättsdatabastjänster. Roland tränade och tävlade i tyngdlyftning som ungdom och junior, med JSM-medaljer och deltagande på JNM som högsta meriter. Efter sin egen tävlingskarriär och studier på Bosöns IFHS engagerade han sig som tränare för bland annat några av landets första kvinnliga lyftare som tävlade. Under den perioden var han också ledare på flera internationella mästerskap för damer, juniorer och ungdomar. På ideell basis har han en mängd olika uppdrag i bagaget för bland annat Stockholms AK och numera Vallentuna TK.

Publicerad: 2024-05-03

Senast uppdaterad: 2024-05-08

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Box 110 16
100 61 Stockholm

Kontakta oss

+4686996330
office@tyngdlyftning.org

Leveransadress

Östgötagatan 98 D
116 64 Stockholm

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev!


Obligatorisk Ogiltig e-postadress Max 400 tecken