Hoppa till sidans innehåll

Antidoping


Nyhet

Sverige har från den 1 januari 2021 en ny fristående nationell antidopingorganisation, Antidoping Sverige, som det går att läsa mer om på antidoping.se

Numera har Antidoping Sverige tagit över uppdraget att leda antidopingarbetet i Sverige från Riksidrottsförbundet (RF). Dopingkommissionen är ersatt av styrelsen i Antidoping Sverige. Det innebär att det är Antidoping Sverige som våra dopingkontrollfunktionärer representerar när de är ute på dopingkontrolluppdrag. 

Mer information finns dels på antidoping.se och dels på Antidoping Sveriges facebooksida: https://www.facebook.com/antidopingsverige

Samarbetet med SF

Trots organisationsbytet kommer samarbetet mellan Svenska Tyngdlyftningsförbundet (STF) och den nya antidopingorganisationen fortsätta som tidigare och inte förändras. Ny logotype är klar och nytt material med den nya loggan kommer successivt att bytas ut vilket innebär att såväl nytt som gammalt kommer att användas under en period.

Antidoping Sveriges kansli – ny adress?
Under våren kommer den nya organisationen att flytta till nya kanslilokaler i Hammarby Sjöstad, Stockholm. Mer information om när flytten sker och nya kontaktuppgifter kommer. Tills dess gäller den nuvarande: 
Besöksadress: Skansbrogatan 7, Stockholm
Postadress: Box 110 16, 100 61 Stockholm

Bakgrund

Idrotten ska vara dopingfri! Därför samverkar idrotten såväl nationellt som internationellt på olika sätt för att uppnå detta mål. En del av de åtgärder mot doping som svensk tyngdlyftning vidtagit genom åren är en följd av de problem som funnits inom sporten, framför allt under slutet av 1980-talet. Andra åtgärder har tillkommit som ett led i det samarbete som svensk tyngdlyftning har med Riksidrottsförbundet (RF) och Antidoping Sverige som svensk idrott har internationellt. Som ett led i denna samsyn på det förebyggande arbetet har förbundets antidopingprogram utarbetats.

STF:s Antidopingprogram 2016 (pdf) 

Svenskt senior-rekord

För att resultat ska bli godkänt som svenskt rekord i seniorklassen krävs att den tävlande i samband med tävlingen (eller senast påföljande dygn efter avslutad tävling) avlämnar ett dopingprov, som efter analys på IWF-ackrediterat laboratorium visat sig vara negativt.

Vid svenska rekord inom Sverige ska RF:s journummer tillämpas, 08-604 15 00, om det inte redan finns kontrollanter på plats. Ansvaret för att detta genomförs ligger i första hand hos den aktive själv.

Vid svenska rekord slagna utomlands gäller i första hand att kontakta den lokala arrangören för att på plats genomföra ett dopingtest. Om detta inte fungerar är det ansvarig svensk ledare alternativt den aktive själv som ska beställa testen genom ovanstående journummer.

OBS! Vid svenska rekord slagna på internationella mästerskap gäller inte kravet. Anledningen till detta är två:
1. Lyftare kan inte påverka vilka som blir uttagna till dopingtest vid internationellt mästerskap ej heller finns det någon mening att lämna detta dopingprov flera dagar senare vid hemkomst efter mästerskap.
2. De lyftare som tävlar på internationella mästerskap ingår i Antidoping Sveriges kontrollgrupp som övervakas och får lämna dopingprov löpande.

Ren Vinnare

För att få deltaga i Svenska Tyngdlyftningsförbundets landslagsaktiviteter ska såväl aktiva som ledare och coacher genomgå RF:s virtuella utbildning "Ren Vinnare" vilken man gör enskilt och som man hittar på RF:s hemsida. Även STF:s förbundsstyrelse samt kommittémedlemmar, valberedning och personal ska genomföra utbildningen.

STF:s sportchef ansvarar för att nya ledare och aktiva löpande genomför utbildningen. Gentemot förtroendevalda och kanslipersonal ansvarar ordföranden.

Vaccinera klubben

Samtliga klubbar som vill vara med i 2021 års Allsvenska serie måste ha en aktuell vaccinering mot doping för klubben innan seriestart.

Länk till Vaccinera klubben.

 

Nyttiga länkar från RF:s hemsida

Gå in på Antidoping Sveriges hemsida finns all viktig information rörande:

Uppdaterad: 26 SEP 2016 14:11 Skribent: Håkan Johanson

 

STF:s förbundsmöte

 

 Aktuella kurser

Eleiko

 Våra projekt


SM-tävlingar 2022

Datum Tävling
14-15 maj Veteran-SM
17-19 juni SM
24-25 sept Ungdoms-SM
19 nov Lag-SM
17-18 dec Junior-SM

 Ufonden

TFFIR_pratbubbla_RGB_webben.png

Logo NWF 2022 (1).jpg

 

Postadress:
Svenska Tyngdlyftningsförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996330
E-post: office@tyngdlyftning...

Se all info