Nu är det dags att presentera en av de största lyftarna genom alla tider. Arvid Andersson, känd som ”Starke Arvid”, är fortsatt ensam i tyngdlyftningssverige om att belönats med Svenska Dagbladets Bragdmedalj.
-
-
Uppdaterad: 11 APR 2022 09:47
Lördagen den 26 mars 2022 fyllde Svenska Tyngdlyftningsförbundet 100 år som eget förbund. Nu uppmärksammar vi vår historia genom en serie historiska tyngdlyftningsberättelser och presentation av Sveriges mest framgångsrika lyftare.
Den 18 oktober 1946 blev Arvid Andersson Sveriges första världsmästare i tyngdlyftning.
Dåvarande förbundsordföranden Oscar Björklund framhöll i en ledare i tyngdlyftarnas tidning Atletik (nr 5 1946) att Arvid Andersson borde ha fått Svenska Dagbladets Bragdmedalj redan 1945. Han ansåg att Arvids snabba återkomst efter ett benbrott och därtill resultat i världsklass borde ha renderat Arvid Bragdmedaljen. Med sina resultat av världsklass kom Arvid att bli en idrottsstjärna, även utanför tyngdlyftarnas krets, av stora mått.
Arvid, född i Västerrottna ca tre mil väster om Sunne i Värmland. blev den första tyngdlyftaren att få Svenska Dagbladets Bragdmedalj, och än idag är han ensam om att ha erhållit denna mycket prestigefulla utmärkelse. Genom Bragdmedaljen fick tyngdlyftningen ett erkännande från övriga idrotts-intresserade Sverige och tyngdlyftningen kom verkligen att bli en populär idrott. Och alla ville se Arvid tävla!
I sina kommentarer till den ökade populariteten varnade Oscar Björklund för att det kan bli för mycket tävlande för Arvid. Det gällde ju att konservera formen, för om två år var det dags för nästa stora utmaning, då gällde det Olympiska Spelen i London.
Hur det gick på OS, om hela ”Starke Arvids” karriär och inte minst alla framgångar kan du läsa här – där Håkan Johansson berättar historien om Arvid ”Starke Arvid” Andersson.
Fotnot: Arvid ”Starke Arvid” Andersson född 1919 ska inte förväxlas med den tidigare Arvid ”Starke Arvid” Andersson (1873-1954) som kring sekelskiftet rönte stora framgångar som tyngdlyftare (världsrekord i stöt) och brottare (tre gånger utmanare i titelmatch om världsmästartiteln).
Läs mer
Nu firar vi 100 år som eget förbund
Svensk Tyngdlyftning – De första åren
Historien om ”Starke Arvid”