Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Sportchefen om Patricias OS-kval och vad som händer nu

19 MAJ 2021 08:49
Det blev en mycket spännande tävling i Colombia som avslutade Patricia Strenius OS-kval. Här kan du läsa sportchefen Mats Lindqvists rapport kring förutsättningarna, det taktiska spelet under tävlingen samt vad som händer nu.
  • Skapad: 19 MAJ 2021 08:49

Mats Lindqvist, Svenska Tyngdlyftningsförbundets sportchef:

Först förutsättningarna:

De taktiska utspelen från flera länder överskuggade helt de idrottsliga vilket delvis grundar sig på IWF:s plötsliga sena ändring av kvalreglerna. Denna ändring kom den 4 maj och kvalperioden slutar den 31 maj. Den kom ytterst märkligt efter kontinentalmästerskapen för Europa, Asien och Panamerika men innan Afrikanska mästerskapen och Junior-VM samt OS-kvaltävlingen i Colombia, South American OPEN.

Att ge olika förutsättningar för de tävlande på det här sättet är det många som reagerat på, inte minst Italienska förbundet som skrivit ett skarpt brev till IWF där de beskriver att de inte backar för rättsliga följder mot IWF. Tanken att riva upp ett beslut blir om möjligt ännu konstigare för då har redan alla kvalat klart under de regler som gäller. Vart detta tar vägen är jag inte säker på men det är inte en bra situation oavsett.

Förutsättningarna inför denna sista tävling för Patricia var att samla så många poäng som möjligt.

Det många lyftare har gjort under hela kvalperioden är att tävla i lägre klasser än de tänkt kvala in i med syftet att få fler poäng. Reglerna från början var att minst två tävlingar skulle genomföras i den tänkta OS-klassen men utöver detta var det fritt fram att tävla i vilken klass som helst för att samla rankingpoäng. För Patricia har detta inneburit att många av hennes konkurrenter som lyfter lägre resultat samlat fler poäng i exempelvis 71 och legat före i rankingen.

Detta kan vi naturligtvis ha åsikter om men regeln har varit tydliga – fram tills nu då! Efter ändringen räcker det att en lyftare tävlar en gång i en OS-klass för att kunna använda sin inlyftande rankingpoäng.

På asiatiska mästerskapen var det en uzbekiska som normalt tävlar i klass 64 som gick upp i klass 76 och placerade sig bland de åtta i OS-rankingen på detta vis.

Hur fungerar detta, undrar man? Jo, alla våra tio viktklasser ger poäng och ju högre viktklass desto lägre poäng. Så genom att tävla i en lägre viktklass är det jämförelsevis lättare att få höga poäng. Den uzbekiska lyftaren ligger på resultat kring 220 och har ju ingen chans alls på OS i klass 76 även om hon skulle öka lite. Hon är fortfarande junior så hennes plan var antagligen att tävla i klass 76 även på J-VM, enligt de regler som gällde, men nu är detta ändrat så hon kan tävla i klass 64 om hon vill, vilken hon är anmäld i till kommande J-VM som startar i veckan.

Innan tävlingen visste vi att brittiska Godley som tävlade i klass 71 på EM låg några poäng före Patricia och att tyska Kusterer hade möjlighet att utmana, speciellt om hon valde att gå i 64, vilket hon var anmäld till i Colombia. Dessutom ville vi ta chansen att slå även Lidia Valentin vilket gjorde att vi taktiskt valde klass 71 för Patricia.

Vi räknade på alla möjliga resultat för Patricia och för hennes motståndare och hade en fördel att Kusterer tävlade före Patricia och vi kunde gå på hennes resultat men omvänt tävlade Valentin efter och hade därmed möjlighet att göra detsamma.

Brittiska Godley var inte med så hennes resultat var lättare att ringa in och 228 behövde Patricia göra i klass 71 för att gå förbi henne.

Kusterer och Valentin överraskade oss båda och gick varsin väg, Kusterer ner i 59 och Valentin upp i 87. Det är löjeväckande att en lyftare som tävlar i klass 59 och 64 med resultat kring 200-215 kan vara med och slåss om OS-platser i klass 76 men så är det faktiskt. Kusterer hade redan tidigare sett till att ha två tävlingar i klass 76. Faktum är att hon garderat sig maximalt genom att tävlat i 59, 64, 71 och 76. Detta är inte är ett system som vaskar fram de bästa lyftarna i respektive klass till OS.

För kvalificering till OS gäller antingen vara rankad topp-8 eller vara bäst av övriga på respektive kontinent. Detta ger 8 lyftare + 5 till OS, den sista 14:e platsen är en kombinerad plats för Japan som värdnation och så kallade politiska platser.

Valentin som före Colombia låg utanför topp-8 i rankingen valde alltså att tävla i klass 87 där hennes poäng räcker till en OS-plats med råge. Vi hade trott att hon skulle kämpa för att slå någon i klass 76 men så blev det inte.

Detta öppnade upp rejält för Patricia då Valentins kapacitet att gå på Patricias resultat minskade rejält i klass 87. Patricia skulle lyfta 236 för att slå Valentin och om Valentin skulle ta tillbaka ledningen var hon tvungen att lyfta 250 i klass 87, betydligt tuffare.

Så till tävlingen:

Kusterer gjorde en mycket bra tävling och slog personligt rekord med 7 kg i klass 59, 207 sammanlagt, vilket innebar att hon gick förbi Patricia.

Vi räknade ut att Patricia behövde 230 för att gå förbi Kusterer igen och planen blev tydlig:
I första hand göra 228 för att slå Godley.
I andra hand 230 för att slå Kusterer.
I tredje hand 236 för att slå Lidia Valentin.

Patricia startade lätt med 99 och 102 begärdes i andra. Det såg lätt ut men Patricia drog runt vikten, något jag inte tror jag sett någon gång. Och som vi ofta vet, går ett lyft runt är det lätt att få nästa på framkant vilket var precis vad som hände i tredje och Patricia låg helt plötsligt klart sämre till än vad vi förväntade oss.

Coach Bijan rapporterade att Patricia var rejält besviken efter rycket och att motivationen sjönk tydligt. Men hon lyckades verkligen samla sig på ett väldigt bra sätt och satte 129 i första och planenligt 131 i andra och gick förbi två av konkurrenterna.

Nu gällde 137 i sista, nytt personligt rekord, för att gå förbi Valentin och Patricia lyfte upp även denna vikt men tyvärr blev den underkänd med 2-1 för efterpress. Ett underkänt lyft är aldrig ett klarat lyft men det måste kännas skönt för Patricia att kunna visa att hon kan lyfta dessa vikter och dessutom samla sig under pressade förh
ållanden redan innan tävlingen men framförallt inför stöten.

Sammanlagt blev det 99-131 och 230 sammanlagt som räckte till seger i klass 71 vilket är glädjande men denna tävlingen handlade inte om medaljer i en idrottstävling utan endast taktik på högsta nivå.

Vad händer nu:

Nu gäller det att avvakta först och främst Afrikanska Mästerskapen och Junior-VM. Därefter ska respektive olympiska kommitté i de länder som får en plats till OS tacka ja eller nej till platsen den 11 juni.

Här vet vi redan att Nordkorea hoppat av OS pga coronapandemin. Kina måste välja vilka tre klasser som de ska avstå sin OS-platser i, då fullt lag är fyra lyftare.

Därtill ligger Colombias medverkande fortfarande under utredning på grund av dopingbrott och kan försvinna, samma sak med Rumänien men i Patricias klass finns det ingen rumänska som kan hota henne.

När allt detta är klart är det till sist SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, som har sista ordet i uttagningen.”

Skribent: Sebastian Nurmi
E-post: Adressen Gömd

 

STF:s förbundsmöte

 

 Aktuella kurser

Eleiko

 Våra projekt


SM-tävlingar 2022

Datum Tävling
14-15 maj Veteran-SM
17-19 juni SM
24-25 sept Ungdoms-SM
19 nov Lag-SM
17-18 dec Junior-SM

 Ufonden

TFFIR_pratbubbla_RGB_webben.png

Logo NWF 2022 (1).jpg

 

Postadress:
Svenska Tyngdlyftningsförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996330
E-post: office@tyngdlyftning...

Se all info