Hoppa till sidans innehåll
Foto: Per Wiklund

Satsningen på äldre fortsätter

12 MAJ 2022 07:00
Svenska Tyngdlyftningsförbundet och Svenska Styrkelyftsförbundet har flera gemensamma föreningar och skapade därför under 2021 pilotprojektet ”Idrott för äldre” tillsammans. Under 2022 och 2023 fortsätter satsningen i en 65+-satsning.
  • Skapad: 12 MAJ 2022 07:00

Projektet under 2021 hade fokus på folkhälsan och idrott i förening hela livet. Genom att projektet genomfördes på flera olika sätt i flera föreningar har flera olika koncept testats.

– Målet var att efter projektets slut skapa en eller flera modeller för andra föreningar att ta efter. En modell där vi kan erbjuda en kul och varierande träning till målgruppen 65+ för en billigare kostnad än vad kommersiella aktörer gör. På det sättet ska föreningarna kunna attrahera nya, och också behålla redan befintliga, människor i målgruppen, säger Svenska Tyngdlyftningsförbundets generalsekreterare Sebastian Nurmi och fortsätter:

– Vi vill att personer 65+ ska röra på sig och få förutsättningar till ett social och aktiv fritid med möjlighet till att utvecklas på sin nivå. Helt enkelt skapa en vana och glädje att använda tyngdlyftningen som grund, dess basövningar är en bra förutsättning för folkhälsa.

Föreningarna fick i sina ansökningar måla upp hur de ville genomföra projektet anpassat till förutsättningarna på sin ort och i sin förening. Det innebar att behov och genomförande skiljde sig lite. Det var också från början en medveten strategi då vi ville testa olika sorters lösningar. Gemensamt fokus har varit att rekrytera nya människor in i föreningen och behålla befintliga medlemmar genom olika aktiviteter och kompetenta ledare på plats.

Svenska Tyngdlyftningsförbundet och Svenska Styrkelyftsförbundet arrangerade ett uppstartsmöte där samtliga föreningar deltog. Där gavs information och varje förening presenterade sin projektplan. Det handlade då om allt ifrån besökande verksamhet i äldreboende, till utomhusträning och ny anpassad träning för målgruppen i nya lokaler. Under projekttiden har ytterligare två träffar arrangerats där föreningarna har bytt erfarenhet och fått vägledning. Det har erbjudits en distansutbildning för att kunna träna målgruppen som hölls av professor Michail Tonkonogi på Dalarnas Högskola som 15 personer gått. Det har även tagits fram andra utbildningar och material.

Fokus för pilotföreningar var att på bästa möjliga sätt, trots pandemin, genomföra de aktiviteter som planerats. Det har, som väntat, gått olika bra i olika föreningar.

– Som helhet anser vi det lyckat då det finns tillräckligt med underlag för att skapa en modell för andra föreningar att ta efter, precis som vi siktade på. Där det gått bra ha gensvaret från deltagarna varit skyhögt. Vi har också själva lärt oss en hel del i vad som gjorts bra och vad som kunde gjorts på ett annorlunda sätt, säger Sebastian Nurmi och avslutar:

– Nu är det klart att satsningen får en fortsättning under 2022 och 2023. Vi håller på att utvärdera det som gjorts och sätta en strategi hur vi ska skapa en modell för fler föreningar att testa.

Skribent: Sebastian Nurmi
E-post: Adressen Gömd

 

STF:s förbundsmöte

 

 Aktuella kurser

Eleiko

 Våra projekt


SM-tävlingar 2022

Datum Tävling
14-15 maj Veteran-SM
17-19 juni SM
24-25 sept Ungdoms-SM
12 nov Lag-SM
17-18 dec Junior-SM

 Ufonden

TFFIR_pratbubbla_RGB_webben.png

NTF

 

Postadress:
Svenska Tyngdlyftningsförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996330
E-post: office@tyngdlyftning...

Se all info