Hoppa till sidans innehåll

Sammanställning JEM/U23EM

31 OKT 2019 11:59
Så var årets stora mästerskap för junior- och U23-lyftarna genomfört. Bukarest i Rumänien stod som arrangör och tävlingar flöt på bra.
  • Skapad: 31 OKT 2019 11:59

En relativt stor svensk trupp med en junior och fem U-23-lyftare visar att vi är på rätt väg. Våra landslag växer, det finns alltså klart fler lyftare som tar steget upp och kvalificerar sig för de stora mästerskapen. Detta är en trend som så klart inte kan hålla i sig utan att ett hårt arbete görs, ett arbete som inte bara sker i träningslokalerna utan i hela vår organisation.

För Sveriges del kan vi konstatera att årets EM blev succé. Våra sex lyftare presterade alla bra med följande facit:

Ett brons, en fjärdeplats, två sjätteplaceringar, en åttonde- och en tiondeplats. Svenskt juniorrekord av Jonathan, personliga rekord av Anna, Viktor, Klas och Erik och naturligtvis Danielas bronsmedalj, som trots ett resultat som kunde varit bättre, visar att vi i Sverige fortsätter ta medaljer på internationella mästerskap.

Stort tack till er alla lyftare, till Eleiko och inte minst till våra coacher, Christian, John och Patric som inte bara ska matcha utan även hantera alla de olika personligheter som våra lyftare innehar. Alla behöver förstå att detta arbete förtjänar stor respekt och all uppskattning som finns.

Har vi i Sverige helt plötsligt blivit en A-nation? Nja, så är det faktiskt inte utan det finns flera intressanta fakta att stanna upp inför när vi ska analysera och sammanställa tävlingen.

Först och främst var det ovanligt få deltagare vilket beror på att många nationer och lyftare inte klarar av antidopingarbetet med bland annat vistelserapportering. Detta innebär att många lyftare inte fick lov att deltaga på årets EM, ett beslut som är helt i linje med reglerna. EWF fick helt enkelt stryka de lyftare som inte följer gällande bestämmelser och detta ska vi se som ett led i mer rättvisa tävlingar och absolut inte behöva be om ursäkt för.

Tvärtom ska vi känna oss glada och stolta att vi kan klara av det som krävs av oss och då bli belönade med framskjutna placeringar.

Samtidigt har vi satsat resurser på att få fram fler unga män till våra landslag, ett arbete som på rekordfart gett resultat och som kommer att ge än mer resultat om vi nu fortsätter.

Allt vi bestämmer blir inte rätt, vissa saker behöver ändras på efter noggrann analys, men klart är att där resurserna sätts in kan vi, och ska vi, förvänta oss ett resultat.

Vad vi ska satsa på, hur vi ska göra är ett planeringsarbete som noggrant behöver tas i beaktning men om vi inte satsar nu på att få fram flera duktiga lyftare kommer andra nationer att ta chansen och vi kommer att stå kvar på en nivå vi inte är nöjda med.

Hela världslyftningen står och svajar med detta antidopingarbete, WADA och IWF verkar fullfölja det som de har lovat IOC, att sporten måste bli ren och rättvis för att få vara kvar i OS-programmet framöver. Tyngdlyftningen är klar för 2020 och 2024, så långt vet vi, men vad som händer till 2028 hänger mer eller mindre helt på om antidopingarbetet börjar gälla på riktigt i alla länder.

Detta innebär som vi tidigare mest spekulerat i, men nu ser att det händer, att många länder och deras lyftare inte klarar av att prestera som innan. Här gäller det nu att vi i Sverige verkligen bygger våra landslag och flyttar fram positionerna, det är nu vi får chansen. Vi måste stärka landslagen på alla fronter nu och satsa mer resurser på detta vilket kan innebära att vi om några år är en etablerad A-nation på Europanivå och om ytterligare några år vara en nation som har flera lyftare med bland de tio bästa på VM och OS. Både på kvinnliga och manliga sidan.

Ett, eller flera, centra är ett måste enligt min mening för att vi ska ta steget upp och utmana de bättre länderna. Centra i den meningen att våra lyftare kan bo och träna tillsammans i första hand eller samlas ofta i andra hand. Våra ambitioner att bygga upp detta för ungdom och junior har påbörjats och kommer att fortsätta i Mockfjärd där vi nu har förbättrat lokalen och nästa steg är en tillbyggnad där konferens, utbildning och möten kan genomföras.

I takt med att vi bygger upp detta centra i Mockfjärd kommer vi samtidigt att lära oss av eventuella misstag så att nästa centra för seniorer kan bli en realitet inom ett par år där träning kan ske tillsammans med arbete eller högskolestudier för våra bästa seniorlyftare.

Att investera i våra landslag och bygga dessa starkare inför framtiden kommer också att bli lönsamt. RF ser oss och ger oss mer resurser utifrån hur vi presterar, våra möjligheter att knyta till oss fler kommersiella samarbetspartners ökar och framförallt kommer en positiv utveckling även att spinna uppåt av sig själv såtillvida att tränare och föreningar kan locka till sig fler och fler intresserade ungdomar till vår sport.

Missar vi detta gyllene tillfälle riskerar vårt styrdokument "Vision 2025" bli en "Illusion 2025”.

I dagarna fick vi beslutet från RF angående projektmedel till elitidrotten för 2020 och 2021. Glädjande är att vi nu får mer än dubbelt så mycket än hittills till våra projekt. Detta är ett resultat av vårt arbete, både det idrottsliga med placeringar men även hur vi lyckas presentera ett trovärdigt sätt att arbeta framåt.

Nästa stora mästerskap är Ungdoms-EM, ett EM där vi i år har sex stycken lyftare som alla kommer att konkurrera om en plats bland de 6–8 bästa.

Mats Lindqvist och landslagscoacherna

Skribent: Håkan Johansson
E-post: This is a mailto link

 

STF:s förbundsmöte

 

 Aktuella kurser

Eleiko

 Våra projekt


SM-tävlingar 2022

Datum Tävling
14-15 maj Veteran-SM
17-19 juni SM
24-25 sept Ungdoms-SM
12 nov Lag-SM
17-18 dec Junior-SM

 Ufonden

TFFIR_pratbubbla_RGB_webben.png

NTF

 

Postadress:
Svenska Tyngdlyftningsförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996330
E-post: office@tyngdlyftning...

Se all info