Hoppa till sidans innehåll

Rapport från VM

14 NOV 2018 08:12
STF:s sportchef lämnar en rapport från nyss genomförda VM-tävlingarna i Ashgabat, Turkmenistan.
  • Uppdaterad: 14 NOV 2018 08:12

Turkmenistan

Det var en spännande resa då Turkmenistan och speciellt Ashgabat är så bisarra platser. En huvudstad byggd helt i vit marmor och en ”VM-by” som både är större och finare än motsvande på OS. Maten bra även om väldigt många blev minst sagt litet oroliga i magen.

Fullsatta läktare även på D och E-grupperna men också en kontroll som vi inte är vana vid. Vi var i princip inlåsta i en stadsdel som bara var till för Tyngdlyftnings-VM. Inga affärer, nja någon fanns det och så dyra priser att vi trodde det var ett skämt eller vad sägs om tights för 3000:- eller sportskor för 2800:-

Men totalt sett en stor upplevelse och ett närmast perfekt arrangemang. Men inget VM utan skandal och det började direkt i klass 45 där turkmenska Dzhumabayaveva drabbades hårt först och därefter fick hjälp från högsta ort.

Såhär gick det till: Turkmenska lyftaren startade på 94 i stöt som klarades och därefter höjde hon till 105 för att avvakta vad de andra medaljlyftarna, två thailändskor, skulle lyfta på. Första thailändskan gick 95-100-104 med miss på 100 och 104. Då sänkte turkmenskan till 104 för att gå förbi men detta var i andra lyft och med andra ord inte tillåtet då thailändska lyfte på 104 i sitt tredje lyft. Detta märkte dock varken Chief Marshal, sekretariatet, datasystemet eller den fem man stora jurun.

Dzhumabayaveva gick in och klarade vikten, under öronbedövande publikvrål, som innebar ledning i klassen och nytt världsrekord för juniorer. Nu vaknade dock juryn och det blev uppståndelse och diskussioner. Juryn tog bort hennes lyft och gav henne ett nytt lyft men denna gång på 105 vilket var den minsta vikten hon fick ta enligt reglerna.

Dzhumabayaveva missade och höjde till 107 för att slå den andra thailändska som slutade på 106 men hon missade även detta. Nu hände det märkliga att 104 stod kvar som juniorvärldsrekord men lyftet fanns inte i något protokoll!

Så slutade dagen men än var inte sista ordet sagt. Turkmenska regeringen kopplades in och de gjorde klart för IWF att detta var en kränkning av hela Turkmenistan. Här hade de gjort fint VM till IWF och fixat och donat och så blir de så illa behandlade, meddelade idrottsministern och dundrade vidare att den skyldige skulle hittas och ställas till svars vilket kunde leda till tjugo års fängelse.

Då ändrade sig IWF och lät Dzhumabayaveva få sitt 104 vilket innebar att det delades ut en extra silvermedalj i efterskott.

Senare i tävlingen fick turkmenska lyftare igenom regelvidriga lyft av såväl domare som jury. Tänk vad lite hot och utpressning kan åstadkomma.

Allmänna intryck

Annars var det mest trevliga överaskningar som nigerianska Fedelis som i 59:ans C-grupp lyfte 90-125 hur lätt som helst eller danska 19-årige Omed Alam som efter att rest runt i hela Europa äntligen kom fram och levererade sex lyft med fina 141-174 i klass 81 kg

Många nya världsrekord såklart i och med de nya viktklasserna och allmänt hög nivå på resultaten. Tydligt var att de klasser som inte är OS-klasser höll alla en lägre nivå såväl resultat- som deltagarmässigt, damernas 71:a undantaget.

Många länder hade stora trupper men jag tror att USA var störst denna gången med 55 deltagare till en kostnad av ca 1,5 miljoner totalt.

Väldigt tuffa domarbeslut, speciellt för efterpress, och detta är något vi måste förstå och acceptera att det är en betydligt lägre tröskel på EM och VM än på andra tävlingar. Lyftarna och tränarna behöver vara väl förberedda på detta.

Angelica Roos sammanfattar sina intryck såhär:

VM. Stort, spännande, nya viktklasser, en stad i vit marmor och guld, en svensk trupp bestående av tre tjejlyftare, väskor packade med mat, snacks, tofflor, tävlingskläder och nagellack. Vi var så redo för VM 2018 i Turkemenistan! Verkligen ett jättestort tack till ALLA som på något vis tränat, hejat, hjälpt eller bara funnits för oss som varit iväg och tävlat nu. Det betyder mer än ni kan ana och vi är otroligt glada för att ni bryr er om oss och den sport vi håller på med. 

Tävlingen för Sveriges del

De svenska insatserna måste vi vara nöjda med som helhet även om Patricias bom i ryck såklart är en besvikelse. Jag vet att hon satsat hårt och tränat väldigt bra inför detta mästerskap. Att hon efter ryckbommen går ut och stöter tre stötar med 131 på topp är mycket starkt av henne. Det är otroligt tufft att hitta den mentala kraft som behövs för att tangera personligt rekord i stöt efter bom i ryck. All heder till Patricia som inte gav upp. Hennes egna känslor beskriver hon såhär:

”Trist, besviken och att jag kan så mycket mer sammanfattar min insats för VM 2018.”

Angelica Roos i klass 59 gjorde en bra insats och hennes reflektioner lät såhär:

”På VM för ett år sedan bommade jag ut mig. Skillnaden då var att jag varken ville lyfta eller tävla och kände mig bara enormt osäker och dålig. Den här gången kände jag att jag verkligen ville ut på flaket och lyfta och jag tyckte att det skulle bli rikigt roligt igen! Siffrorna speglar inte riktigt hur nöjd jag är över min egen prestation. Jag fick med mig 4 av 6 lyft och de två missarna kunde jag lika gärna ha tagit. Resultatet 82/106; bra, stabila och lätta lyft.”

Maria Åkerlund gjorde en väldigt fin tävling då hon vann B-gruppen med fem klarade lyft.

Mias intryck om sitt första VM:

 ”Att bära den blågula uniformen är alltid lika coolt, jag känner mig stolt att få äran att representera Sverige på ett världsmästerskap. 

Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte var nervös att lyfta mot de bästa tjejerna i världen, men med det svenska laget bakom mig och toppencoacher på plats kunde jag hålla mig lugn och samlad. Det var en upplevelse jag kommer ha med mig länge och längtar redan tills nästa gång jag får lyfta på den stora scenen! 

Jag är självklart stolt över min insats, men aldrig helt nöjd. Det finns alltid saker att slipa på och mer vikter att lyfta! ”

Slutligen vill jag tacka Anders och Bijan för deras insatser och givetvis Eleiko som försedde oss med mästerskapets finaste landslagskläder.

Nästa stora mästerskap blir Europamästerskapen i Georgien 3-13 april 2019. Det ser redan bra ut på flera håll bland kvalsugna och Sverige kan nog ställa upp med en stor trupp.

Jag önskar alla lyftare lycka till med era förberedelser och tävlingar,

Mats Lindqvist

Skribent: Håkan Johansson
Epost: This is a mailto link

 

Info om coronaviruset

STF:s Årsmöte

 


Eleiko

 Våra projekt


Aktuella tävlingar

Tävlingar inställda till och med den 29 maj

26-27 sept JSM Landskrona
3-4 okt SM veteraner Bergsjö
10-11 okt USM Bergsjö
12 dec Stark Stockholm

 


 Aktuella årsmöten

Stockholms TF 05-16  
Västra Svealand 05-26 kl 18.00  
Västra Götaland 06-03  
STF Årsmöte 2020  

 

 

 

 

 

 

Postadress:
Svenska Tyngdlyftningsförbundet
Karlsgatan 28
703 41 Örebro

Besöksadress:
Karlsgatan 28
703 41 Örebro

Kontakt:
Tel: +460706096520, +460707405210
E-post: This is a mailto link

Se all info