Hoppa till sidans innehåll

Projektanställd juniorkapten under 2022

02 FEB 2022 13:05
Patric Bettembourg visstidsanställs för att under 2022 fortsätta att arbeta med Svenska Tyngdlyftningsförbundets projekt med unga lyftare.
  • Uppdaterad: 02 FEB 2022 13:05

Visstidsanställningen gäller ett år och satsningen finansieras av ändamålsbestämda projektmedel från RF som finns kvar efter att all verksamhet inte kunde genomföras under pandemin. Projektmedlen har i sin tur möjliggjorts tack vare de senaste årens framgångar som gjort att RF elit tror på Svenska Tyngdlyftningsförbundets strategi.  

Patric Bettembourg började med tyngdlyftning 1984 i Falu AK och tävlade fram till 20 års ålder. Men hans stora passion har varit att hjälpa andra med träningen. Han har varit tränare under nästan 35 år och arbetat med allt från ungdomar till seniorelit.

- Det började med att kompisar i tonåren ville ha hjälp att lära sig tyngdlyftning. Sedan har coachandet fortsatt. Jag har alltid brunnit för att utveckla individer både fysiskt och psykiskt, jag anser att båda sakerna är lika viktigt för att nå hela vägen. Sedan har jag även erfarenhet från att ha tränat elitidrottare från andra idrotter, säger Patric Bettembourg.

Vad är ditt uppdrag som juniorkapten?
- Jag ska fortsätta att utveckla ungdoms- och juniorsidan i Sverige. Dels genom att upptäcka nya ungdomar som vill satsa på tyngdlyftning. Dels genom att hjälpa och vara stöd till de lyftare och hemmatränare som vi har, så att de får bästa möjliga förutsättningar att fortsätta att utvecklas. Jag ska ha ännu mer kontakt med lyftarna och deras tränare och föräldrar mellan läger/sammankomster inom de olika projekten vi har.

Hur fungerar arbetet med de projekt som Svenska Tyngdlyftningsförbundet driver för unga lyftare?
- Vi har haft och kommer fortsätta att arrangera helgläger. På helglägren genomförs tre lyft- och två allmänfyspass. Där har jag alltid med mig en assisterande coach som leder allmänfysträningen. I tjejprojektet så har jag exempelvis alltid haft med en duktig kvinna som coach och på de senaste lägren och även framöver är det duktiga Erika Wikström. Mellan lägren så har jag kontakt med atleterna, hemmatränare och föräldrar. Det är viktigt att hjälpa och stötta dem för att de ska få så optimala förutsättningar att lyckas.

Hur ser du på svensk tyngdlyftning på landslagssidan det senaste året och vad som är på gång nu?
- Det senaste året har ju varit det absolut bästa året för Sverige sedan 70-talet. Alla involverade i svensk lyftning har verkligen gjort ett bra jobb tillsammans för det är ingen som gjort detta enskilt. Detta har vi åstadkommit tillsammans och trots alla svårigheter som restriktionerna under pandemin inneburit.

Vad känner du för uppdraget?
- Jag ser verkligen fram emot detta och kommer göra mitt yttersta för att vi ska fortsätta att utvecklas som tyngdlyftningsland och att våra lyftare är med och krigar i A-grupperna på mästerskap. Medaljer kan man aldrig lova men det är självklart målet. Men är utvecklingen bra och det ändå inte räcker till medalj så får man bara gratulera motståndarna.

Mer information om den nya landslagsorganisationen hittar du här!

Foto: Per Wiklund
Bildtext: Ungdoms- och juniorlandslagets ledarstab med till vänster Oscar Stillman, Patric Bettembourg och Philipe Ferreira Rodrigues.

Skribent: Sebastian Nurmi

 

STF:s förbundsmöte

 

 Aktuella kurser

Eleiko

 Våra projekt


SM-tävlingar 2022

Datum Tävling
14-15 maj Veteran-SM
17-19 juni SM
24-25 sept Ungdoms-SM
19 nov Lag-SM
17-18 dec Junior-SM

 Ufonden

TFFIR_pratbubbla_RGB_webben.png

Logo NWF 2022 (1).jpg

 

Postadress:
Svenska Tyngdlyftningsförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996330
E-post: office@tyngdlyftning...

Se all info