Hoppa till sidans innehåll

Patricias väg mot OS, ingen lätt väg att förstå

03 FEB 2020 08:13
Jag ska försöka förklara hur det hela är uppbyggt och hur det ser ut nu inför den sista kvaltävlingen EM i Moskva i början av april.
  • Uppdaterad: 03 FEB 2020 08:13

Vårt OS-hopp, Patricia Strenius, har precis tävlat i Rom och i julas i Doha, Qatar för att samla mer OS-kvalpoäng, sk ROBI-Points.

I Doha var Patricia inte på topp med feberkänning vilket ändå räckte till 100-130.

I Rom klarade hon alla sina ryck 99-102-104 och stötarna 128-130 och tyvärr underkänt med 2-1 på 133. Men 234 är ett bra resultat och det ser fint ut inför EM.

OS-kvalet som nu pågått sedan november 2018, med start på VM, är indelat i tre kvalperioder där alla lyftare ska ta poäng i varje period.

Första perioden slutade med EM 2019, andra perioden startade 1 maj och slutade sista oktober   och tredje och sista perioden startade i november och är slut efter alla kontinentalmästerskap i april, EM för vår del.

För att kunna kvala till OS 2020 krävs att Patricia alltså tävlat i alla tre perioder men också minst sex kvaltävlingar totalt under hela kvalperioden, 1 november 2018 - EM 2020.

I hennes fall har hon nu tävlat sju gånger och kan helt koncentrera sig på att förbättra sitt resultat och därmed sina kvalpoäng.

Kvalpoäng kan tas i alla tio viktklasserna, alltså även i de tre klasserna som inte ingår på OS och beräknas utifrån världsrekorden i de olika klasserna. Det kan tyckas påminna om Sinclairpoäng men det är uppbyggt på ett helt annat sätt.

Lyftarna måste tävla minst två gånger under hela kvalperioden i en OS-viktklass för att få rätt att starta på OS. I princip kan lyftare kvala i flera klasser med detta system.

Kvalpoängen värderas i tre olika nivåer kallade guld, silver resp brons.

Guldtävlingar är EM och VM, silver typ Doha och Rom och brons ex NM.

Vid guld ges högst poäng.

Detta innebär att samma resultat ger olika poäng beroende på vilken tävling som de lyfts på.

Patricias 238 på NM slås med 235 på en silvertävling och 232 på guldtävling i poäng.

De åtta bästa i varje klass i världen får sedan en plats till OS. Med bäst menas de lyftare som samlat flest poäng, nödvändigtvis inte de åtta bästa som har lyft flest kg. Endast EN lyftare per nation tillåts tävla i en viktklass på OS.

Om Patricia lyckas med att samla tillräckligt med poäng för att tillhöra topp-8 efter EM är hon med andra ord direktkvalificerad för OS.

Det som försvårar överblicken är de speciella reglerna för OS 2020 där varje nation får skicka max 4 lyftare per kön. Fullt lag är med andra ord fyra kvinnor och fyra män.

Men det finns ju sju viktklasser på OS!

Ja och detta innebär att de nationer som har fem, sex eller sju lyftare bland de åtta bästa i respektive OS-klass kommer att behöva välja vilka fyra lyftare som de ska skicka. Detta innebär att efterhand som lyftare stryks flyttas de lyftare som ligger närmast, nummer nio och nummer tio osv, upp så att det till slut blir åtta kvar.

För att sedan komplicera det hela ytterligare finns det flera nationer som har fått sanktioner på grund av dopingbrott. I dagsläget är det minst två nationer som inte får ställa upp alls, Thailand och Egypten, minst fem nationer som endast får tävla med en lyftare per kön, Ryssland, Vitryssland, Armenien, Azerbajdjan och Kazakstan och ännu fler nationer som tillåts anmäla högst två lyftare per kön.

Denna lista kan dessutom fyllas på inte minst med tanke på den senaste turbulensen kring anklagelser om dopingbrott.

Så sammanfattningsvis kan vi inte vara helt säkra på var Patricia kommer att rankas men i dagsläget ligger hon nia. Hennes motståndare tävlar på för fullt även de och rankingpoängen kommer in med några veckors fördröjning efter tävlingarna.

Totalt ska det vara 14 lyftare i varje klass på OS och de åtta första har vi nu klart för oss.

Ytterligare fem lyftare kommer att kvalificera sig via kontinentalmästerskapen som avslutar hela OS-kvalperioden i april, EM i vårt fall.

Skulle Patricia inte sluta bland de åtta bästa i världskvalet måste hon istället vara bäst i Europa av de som inte redan finns med bland de åtta bästa i världskvalet. Samma sak här, det gäller summan av poäng som lyftaren samlat ihop under hela kvalperioden inte resultatet på EM.

Så även om en lyftare vinner EM i vår är det inte säkert att detta placerar henne före i den sammanlagda poängberäkningen.

Nu har vi kommit fram till åtta lyftare från värdskvalet och fem lyftare från kontinentalkvalen och detta blir tretton. Sista platsen är vikt för antingen Japan som är garanterade tre platser i egenskap av värdnation eller för det vi kan kalla politiska platser, länder som inte lyckas kvala in kan i den ”Olympiska andan” få en separat inbjudan.

SVÅRT? Tja åtminstone knepigt att överblicka.

När det gäller Patricia ska hon i första hand lyfta 231 kg på EM för att få fler poäng med sig än hittills i period tre. Allt över detta ger henne såklart än fler poäng.

När allt är klart och det formella kvalet utvecklat sig positivt är det slutligen SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, som tar beslutet om Patricia tas ut.

Mats Lindqvist

STF Sportchef

 

Skribent: Håkan Johansson
E-post: This is a mailto link

 

STF:s förbundsmöte

 

 Aktuella kurser

Eleiko

 Våra projekt


SM-tävlingar 2022

Datum Tävling
14-15 maj Veteran-SM
17-19 juni SM
24-25 sept Ungdoms-SM
12 nov Lag-SM
17-18 dec Junior-SM

 Ufonden

TFFIR_pratbubbla_RGB_webben.png

NTF

 

Postadress:
Svenska Tyngdlyftningsförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996330
E-post: office@tyngdlyftning...

Se all info