Hoppa till sidans innehåll

Patricia Strenius sista tävling i OS-kvalet

11 MAJ 2021 11:30
I helgen reste Patricia tillsammans med coach Bijan Rezaei till Colombia och den sista tävlingen för hennes del i OS-kvalperioden som slutar 31 maj. Här ger vi en bild av OS-förutsättningarna som IWF precis föändrat.
  • Uppdaterad: 11 MAJ 2021 11:30

Patricia Strenius tävlar på torsdag och hennes mål är att ta ytterligare några poäng i kampen om platserna till OS. Junior-VM och Afrikanska Mästerskapen, som genomförs samtidigt de sista tio dagarna i maj, är annars de sista tävlingarna som gäller som OS-kval. 

- En anmärkningsvärd detalj är att IWF ändrat kvalreglerna. Kanske inte så konstigt, tycker vissa, då coronapandemin härjar vilket innebär att vissa lyftare har stora problem att ens kunna tävla. Men tidpunkten för ändringen är trots allt förvånande då den kom så sent som den 4 maj, och därmed efter Asiatiska- Europeiska- och Panamerikanska mästerskapen. Det betyder att förutsättningarna ändras för de tre ovanstående sista kvaltävlingarna vilket vi är många som tycker är minst sagt underligt, säger Svenska Tyngdlyftningsförbundets sportchef Mats Lindqvist.

Kvalperioden till OS är uppdelad i tre delar som startade november 2019, varje tredjedel är sex månader långa och hela kvalperioden förväntades sluta 30 april 2020. När OS flyttades ett år framåt medförde det att den sista kvalperioden fick en period till från 1 november 2020 till 30 april 2021. Därmed är kvalet uppdelat i period 1, period 2 och därefter period 3a och period 3b. Period 3b förlängdes sedan till 31 maj 2021.

Förändringarna som IWF införde för en knapp vecka sedan innebär att reglerna nu ändrats enligt följande:

  • Regeln om att alla lyftare ska genomföra minst sex tävlingar under hela OS-kvalperioden har ändrats till fyra.
  • Regeln om att en lyftare måste tävla minst två gånger under kvalperioden i den viktklass lyftaren avser att tävla i på OS har ändrats till endast en tävling.
  • Regeln om obligatoriskt tävlande i kvalperiod 3 är borttagen.
  • Den bästa poängen från period 1 och den bästa poängen från period 2 ska räknas precis som tidigare. Men nu kan övriga två tävlingar som ska räknas tas från vilka perioder som helst. Med andra ord de två näst bästa tävlingarna för respektive lyftare under hela kvalperioden.

Poängen från dessa fyra kvaltävlingarna läggs ihop och de åtta bästa i varje OS-viktklass får en kvotplats. Därtill fördelas en plats till den bästa lyftaren från respektive kontinent, fem i varje viktklass. Då är vi uppe i sammanlagt 13 lyftare i varje viktklass. Den sista platsen är antingen Japans som är garanterade sex platser totalt, tre damer och tre herrar, som värdnation. Eller går till de länder som inte lyckas kvala till OS, så kallade politiska platser i enlighet med den olympiska andan om deltagande.

- IWF får kritik för detta så än är inte sista ordet sagt om den sena förändringen. Under tiden får vi helt enkelt gå på det som gäller här och nu vilket innebär att vi håller tummarna för att Patricia och Bijan lyckas med tävlingen och att poängen kommer att räcka hela vägen. De kommer naturligtvis göra allt i sin makt, säger Mats Lindqvist och fortsätter:

- Vi vet mer efter att tävlingen är avslutad men egentligen lär vi inte ha hela bilden förrän den 11 juni då respektive länders olympiska kommittéer ska bestämma vilka kvotplatser som de ska satsa på. Det är nämligen så att ett land har maximalt fyra deltagare att fördela i de sju OS-klasserna. Exempelvis Kina som har kvalat in lyftare i alla sju viktklasserna måste välja vilka tre de ska avstå. Nordkorea har dessutom tackat nej till OS på grund av osäkerheten med kring corona.

Skribent: Sebastian Nurmi
E-post: Adressen Gömd

 

STF:s förbundsmöte

 

 Aktuella kurser

Eleiko

 Våra projekt


SM-tävlingar 2022

Datum Tävling
14-15 maj Veteran-SM
17-19 juni SM
24-25 sept Ungdoms-SM
19 nov Lag-SM
17-18 dec Junior-SM

 Ufonden

TFFIR_pratbubbla_RGB_webben.png

Logo NWF 2022 (1).jpg

 

Postadress:
Svenska Tyngdlyftningsförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996330
E-post: office@tyngdlyftning...

Se all info