Hoppa till sidans innehåll

Hipp Hurra för Lars-Olof Stålner 80 år

21 NOV 2021 03:00
Söndagen den 21 november fyller Lars-Olof Stålner 80 år. Svenska Tyngdlyftningsförbundet riktar ett stort grattis och publicerar här en intervju med honom om alla hans år inom tyngdlyftningen.
  • Uppdaterad: 18 NOV 2021 17:03

Lars-Olof Stålner är i dag ordförande i Skåne-Hallands Tyngdlyftningsförbund, väldigt engagerad i Sörby BoIS samt aktiv nationell och internationell domare. Hans intresse för träning med skivstång började när han gick i realskolan* och gymnastikläraren introducerade skivstångsträning.

- Efter realexamen köpte jag en liten skivstång och tränade med hemma. När jag började i Stockholmspolisen 1962 tränade jag i deras idrottshall och det spred sig så jag blev tillfrågad av en person om han skulle visa hur press, ryck och stöt utfördes. Det var starten. Eftersom att tyngdlyftningssektionen inom Stockholmspolisens IF var vilande så startade jag och två äldre kollegor upp den med mycket gott resultat. Detta var 1965-1966, berättar Lars-Olof Stålner.

När han beslöt sig för att flytta tillbaka till Skåne den 1/12 1971 så kontaktade han Krister Kjellander och frågade om han kunde bli medlem i Sörby BoIS och om de hade nytta av någon styrelseledamot. I januari 1972 valdes Lars-Olof in i styrelsen, han har varit kvar sedan dess.

- Sörby BoIS är en mycket bra förening med ordning och reda och stor motståndare till doping. Jag har varit antidopingverksam inom RF i många år. Tyngdlyftningen har alltid varit mitt stora intresse och är det fortfarande. Inom tyngdlyftningen har jag märkt ett gott kamratskap och man har fått många vänner. I vilken sport upplever man att motståndare hejar på varandra men det har jag upplevt.

Han examinerades till distriktsdomare 1971 och 1981 var det dags för examination till internationell domare kat 2 och 1991 examination till internationell domare kat 1. Om man räknar in alla SM-tävlingar har han dömt på 94. Så sent som förra helgen var Lars-Olof och dömde Nordiska Mästerskapen i Köpenhamn. Där hade han oturen att under fredagskvällens tävlingar ramla från läktaren och slå sig ordentlig.

- Jag uppsökte sjukhus och fick ordentlig hjälp både av läkare och arrangör. Jag hade ont men jag dömde hela lördagen ändå och fick mycket uppskattning. I dag mår jag bra men är ordentligt blåslagen, säger han och fortsätter:

- Jag har alltid varit positiv till Ungdomsfonden och skänkte alltid mina domararvoden eftersom jag ansåg och anser fortfarande att det är viktigt att stimulera unga lyftare.

Lars-Olof Stålner har avböjt uppvaktning men uppmuntrar gärna den som vill att skänka en slant till Lyftidrottens Ungdomsfond som är en insamlingsstiftelse med syfte att genom stipendier uppmuntra och stimulera ungdomar, juniorer, ledare och föreningar i tyngdlyftning och styrkelyft till en positiv utveckling inom lyftidrotten.

Ge Ditt stöd till Lyftidrottens Ungdomsfond och Tyngdlyftning genom insättning på Bankgiro 436-1309 eller Swish 123 351 68 20.

*Realskola är en typ av sekundärutbildning, som idag finns i tyskspråkiga länder och som fanns i Sverige fram till skolreformen 1970.

Foto: Per Wiklund

Skribent: Sebastian Nurmi

 

STF:s förbundsmöte

 

 Aktuella kurser

Eleiko

 Våra projekt


SM-tävlingar 2022

Datum Tävling
14-15 maj Veteran-SM
17-19 juni SM
24-25 sept Ungdoms-SM
19 nov Lag-SM
17-18 dec Junior-SM

 Ufonden

TFFIR_pratbubbla_RGB_webben.png

Logo NWF 2022 (1).jpg

 

Postadress:
Svenska Tyngdlyftningsförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996330
E-post: office@tyngdlyftning...

Se all info