Hoppa till sidans innehåll

EM-guld i stöt till Tilde Muhrman

24 AUG 2021 16:56
Tilde Muhrman från Skänninge i Östergötland, och tävlandes för Falu AK, tog på tisdagen EM-guld i delmomentet stöt i ungdoms-EM (U17) i tyngdlyftning i Polen.
  • Uppdaterad: 24 AUG 2021 16:56

Tilde Muhrmans första stöt på 90 kg underkändes på grund av efterpress. Men 17-åringen klarade istället höjningen på 91 kg. Sedan imponerade hon stort när hon tog 95 kg i sitt tredje försök. Det innebar EM-guld i momentet i 59 kg-klassen. Tilde är därmed Sveriges första europamästare på ungdomssidan någonsin. Dessutom svenskt och nordiskt ungdomsrekord.

I ryck klarade Tilde 71 kg, nytt svenskt ungdomsrekord, och blev sjua.

Det sammanlagda resultatet på 166 kg, som räckte till en femteplats på ungdoms-EM i 59 kg-klassen, är också svenskt och nordiskt ungdomsrekord. För Tilde är det ett personligt rekord med sju kg.

- Jag var supernervös inför tävlingen men väl på uppvärmningen kände jag mig som hemma och rätt säker. Ryck har känts bra den senaste tiden. Vår taktik var att samla kilo för totalen. Det blev tävlingspers i ryck med tre kg så det var kul. Det hade varit kul med 73, jag har tagit 75 på träning, men jag är nöjd med två av tre ryck godkända, säger Tilde Muhrman.

Vad var känslan på uppvärmningen inför stötmomentet?
- Det kändes bra. Benen var fräscha och det kändes lätt. Jag var taggad på revansch från rycket. Vi satte 88 som ingång först men höjde sedan då det kändes bra på 84 på uppvärmningen.

Första stöten på 90 blev underkänd?
- Ja, en efterpress på 90. Jag blev mest irriterad. Det var en liten i vänster armbåge, så jag ville bara ha revansch på resten av lyften. Det kändes lätt på 91 så det var bara att köra, lättaste vändningen jag gjort tror jag. Det var bara för att gå för medalj efter det.

Hur var 95-stöten?
- Den kändes fruktansvärt lätt också. Det går inte att beskriva vad jag kände när jag klarade. Det var inte klart att det skulle räcka till guld då, men vi visste nästan att det var guldmedalj.

Är du överraskad att det räckte till guld?
- Ja. Vi visste innan att två lyftare, utifrån de totala personliga rekorden, troligtvis hade lyft mer än mig och att det skulle vara jämnt om tredjeplats.

Men det blev EM-guld i stöt, hur stort är det här för dig?
- Detta är overkligt. Jag är så glad. Alla känslor på samma gång, jag fick lägga mig på golvet en stund och fälla några tårar.

Hur rankar du detta i karriären?
- Super. Första UEM var kul, men denna gång kunde jag verkligen ta in hela tävlingen och kände mig väldigt mycket mer säker. Sju kilo i tävlingspers, väldigt kul.  

Skribent: Sebastian Nurmi
E-post: Adressen Gömd

 

STF:s förbundsmöte

 

 Aktuella kurser

Eleiko

 Våra projekt


SM-tävlingar 2022

Datum Tävling
14-15 maj Veteran-SM
17-19 juni SM
24-25 sept Ungdoms-SM
12 nov Lag-SM
17-18 dec Junior-SM

 Ufonden

TFFIR_pratbubbla_RGB_webben.png

NTF

 

Postadress:
Svenska Tyngdlyftningsförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996330
E-post: office@tyngdlyftning...

Se all info