Hoppa till sidans innehåll

Efter 57 år som domare och tre OS – nu slutar Benny Johansson

28 JAN 2021 18:33
Han har varit domare sedan 1963, haft internationell domarlicens sedan 1974 och medverkat på tre OS. Men nu lägger Benny Johansson av.
  • Uppdaterad: 28 JAN 2021 18:33

Benny Johansson, i dag 80 år, summerar nu domarkarriären som pågick i 57 framgångsrika år.

– Jag hade mitt första internationella uppdrag på Nordiska mästerskapen 1975 i Finland och mitt sista på Nordiska mästerskapen 2019 i Norge. Men mest minns jag de tre OS som jag fick vara med på. Du kan inte jämföra ett OS med något annat. Det är juvelen i kronan, säger Benny själv.

När han först blev domare fanns inte en tanke på en internationell karriär.

– Föreningarna var angelägna om att ha ett antal domare och därför blev jag det i Ronneby AK. Sedan har jag alltid tyckt det var kul att vara domare och att medverka till att rätt vinnare och rätt medaljörer utses. Allt efterhand utvecklades jag och fick därför större och större uppdrag.Benny blev internationell kategori 2-domare 1974 och kategori 1-domare 1982. Från mitten av 80-talet var han ofta teknisk kontrollant på mästerskap, det vill säga jurypresidentens öron och ögon som skulle se till att allt gick rätt till. Under åren har han dessutom haft styrelseuppdrag i IWF, EWF och NTF och i 14 år var han ordförande för Svenska Tyngdlyftningsförbundet.

– I och med att jag valdes in IWF:s styrelse 2000 och dess tekniska kommittén så blev mitt personliga mål att nå OS. Jag hoppades att få vara med på ett men så blev det tre.

Flera av hans allra största minnen hämtar Benny från just de olympiska spelen 2004, 2008 och 2012.

– I Aten 2004 hade Grekland flera duktiga lyftare med. Bland annat Pyrros Dimas som hade tre OS-guld innan och som skulle försöka att ta sitt fjärde. Den kvällen Dimas skulle lyfta tjänstgjorde jag och hallen, som tog 6 000 åskådare, var fylld och 5 000 människor befann sig dessutom utanför. Som jurypresidenten sa innan: ”Idag får det inte bli något fel för då kommer vi aldrig härifrån”. Dimas tog till slut brons och prisutdelningen tog 15 minuter. Det var en stämning som inte var av denna värld, det gick inte att spela nationalsången, säger Benny och skrattar.

– I Peking 2008 var det en vitrysk och en kinesisk lyftare som slogs om guldet. Då var jag teknisk kontrollant. Kinesen försökte sig på världsrekord i sitt andra lyft i stöt och fick godkänt, två domare mot en. Men juryn underkände lyftet och ändrade domarnas beslut. Min uppgift i det läget var att gå ner till det kinesiska landslaget och förklara att ”sorry, juryn har ändrat domarnas beslut och underkänt lyftet”. De tyckte det var surt men han klippte till i det sista lyftet och fick sitt OS-guld ändå. Normalt sätt bryr jag mig inte om det där utan jag har en uppgift och den ska lösas. Men lite speciellt kändes det ändå den gången.

Bennys samtliga EM-uppdrag  åren 2012-2016 var som jurypresident.

– På ett senior-EM i Albanien så ändrade vi i juryn domarnas beslut som påverkade kampen om ett EM-guld för en ryss. Den ryske tyngdlyftningspresidenten satt på läktaren ovanför oss och det var inga vackra ord han sa till oss. Det gick ut i Eurosport och han fortsatte bara att vräka ur sig grejer. Vi ändrade oss inte utan lyftet underkändes. Vi skrev ett brev till ryska sportministeriet om händelsen som alla tre i juryn skrev på för vi hade ingen anledning att finna oss i det som skett. En månad, senare, fick vi hör och häpnad, svar från ryska sportministeriet där de bad om ursäkt för beteendet.
Totalt hade Benny 133 internationella domaruppdrag, däribland 18 VM-, 21 EM- och 48 NM-tävlingar. Men nu är det alltså slut. Inte bara internationellt utan även i Sverige.

– Enkelt uttryckt, allt har sin tid. Jag bestämde mig för ett antal månader sedan att nu får det räcka. Jag har fått uppleva så mycket och sett platser som jag annars aldrig hade fått. Och det är jag oerhört tacksam över, säger Benny och fortsätter:

– Jag har inte några problem att sysselsätta mig. Jag har sysslat med politik på kommunal nivå och har fortfarande en del uppdrag kvar. Jag kommer absolut att sakna tyngdlyftningen och kommer att följa mästerskap på TV och om någon frågar mig så hjälper jag gärna till med råd och synpunkter men nu är det färdigdömt. Nu är det tid för andra.

Skribent: Sebastian Nurmi
E-post: Adressen Gömd

 

STF:s förbundsmöte

 

 Aktuella kurser

Eleiko

 Våra projekt


SM-tävlingar 2022

Datum Tävling
14-15 maj Veteran-SM
17-19 juni SM
24-25 sept Ungdoms-SM
12 nov Lag-SM
17-18 dec Junior-SM

 Ufonden

TFFIR_pratbubbla_RGB_webben.png

NTF

 

Postadress:
Svenska Tyngdlyftningsförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996330
E-post: office@tyngdlyftning...

Se all info