Hoppa till sidans innehåll

”Att stå på prispallen på EM 2018 och att vara med på OS 2016 är mina absoluta höjdpunkter”

18 JAN 2021 14:18
Angelica Roos är en av Sveriges främsta lyftare på 2000-talet. Nu summerar hon karriären som innehöll såväl tre EM-medaljer som OS-deltagande. Men också totalt tio totala SM-guld, sju seniorguld på nordiska mästerskapen samt 53 svenska seniorrekord.
  • Uppdaterad: 18 JAN 2021 14:18

Men det började egentligen av en slump. Angelica Roos höll på med friidrott och kom därför i kontakt med tyngdlyftning. I januari 2009 började hon som 19-åring att träna hos Mossebergs AK och tränaren Staffan Bergqvist. 


– Jag fastnade direkt. Tyngdlyftningen var extremt kul och så mycket mer än vad jag trodde innan. Inte bara stång utan så mycket av allting. Jag slutade med friidrotten efter bara några månader. Det hade väl varit lite halvt som halvt om jag skulle fortsätta redan innan men nu blev lättare att sluta, säger Angelica och beskriver var det vad hon fastande för:

– Tyngdlyftning är supermycket teknik, det går att nörda ner sig ordentligt. Samtidigt ska du vara stark, ha med dig huvudet och det är mycket koordination. Mosseberg var en bra klubb, härliga människor och många duktiga lyftare. Jag hade väldigt roligt.

Angelica utvecklades fort. I maj 2009 var hon med på en serietävling och kvalade direkt in till junior-EM i Landskrona i augusti samma år, vilket blev första landslagsuppdraget.

– Det gick nog så där fort för att tyngdlyftningen passade mig. Jag har alltid varit ganska stark och passat i explosiva sporter. I friidrotten körde jag sprint och spjut och jag höll även på med handboll. Det är snabba explosiva grejer som också är bra egenskaper att ha i tyngdlyftning. Staffan är också duktig på att se och utveckla dig som lyftare och hjälper gärna nybörjare såväl som elit. Dessutom gillade jag hela sättet att stå där själv på ett flak, det gav en stor adrenalinkick.

De första åren rullade det mesta på. Runt 2012 startade Angelica på riktigt sin elitsatsning, 2013 kom hon tolva på VM och 2016 fick hon möjligheten att vara med på OS.

– Det var sjukt häftigt med OS 2016. Allt runtomkring var så annorlunda mot ett annat mästerskap. Alla idrottare bodde tillsammans och det var mycket mer media som jag som tyngdlyftare inte var van vid. Men jag måste säga att jag tyckte det var svinkul och det gav mig energi. Däremot så var jag kanske inte i min bästa form fysiskt. Jag fick OS-platsen sent och det var länge oklart om jag skulle få vara med. Jag är nöjd med tävlingen utifrån det jag kunde åstadkomma där och då. Det gick så bra det kunde gå den dagen. Jag hoppas på att detta också inspirerade andra lyftare att se att det går att ta sig dit. 


Både EM 2016 och 2017 rankar Angelica själv som två av hennes bästa tävlingar i karriären.

– Det var väldigt bra tävlingar. I Kroatien 2017 kändes hela min lyftning så himla bra, jag var trygg och kände mig självsäker. Jag kunde lyfta vad som helst och det var på håret att jag tog medalj. Det var tråkigt att jag inte lyckades men därför blev det också större när det gick 2018...

I rumänska huvudstaden Bukarest kom den stora framgången 2018 när hon i sin 58-kilosklass tog brons i ryck (85 kg), silver i stöt (106 kg) samt silver sammanlagt (191 kg).

– Det var otroligt häftigt. Det hade varit ett stort mål länge och jag hade varit så nära tidigare. Jag har hela tiden haft bra folk runt omkring mig som peppat och hjälpt mig och nu var mina vänner och familj där. Jag visste att jag var tvungen att ta sista vikten så när jag grejade det och sedan stod där med flaggan efteråt, det var coolt. Och nu i efterhand när jag tänker på det, känns det ännu häftigare än det gjorde då.

Nu tar dock sagan slut.

– Min inställning har alltid varit att jag ska hålla på så länge jag tycker att det är kul och tillräckligt värt att lägga ner allt det som krävs. När jag efter en längre tid med skador och skavanker och tio år på elitnivå varken fick flow i kroppen eller rytm i träningen för att träna tillräckligt tungt eller länge tappade jag till slut motivationen och det var inte tillräckligt roligt längre. Jag hade helt enkelt inte drivet att lägga den tid och energi som behövs för att vara på den nivån. Tyngdlyftningen är jäkligt kul så det var svårt att komma fram till att jag faktiskt själv inte ville fortsätta. Jag tog först en paus hösten 2019, jag bestämde mig för att köra på under våren 2020 igen men bestämde mig för att sluta elitsatsningen sommaren 2020. EM 2019 var min senaste tävling, säger Angelica och fortsätter:

– Det jag uppnått med SM-guld och svenska rekord är häftigt. Jag har alltid velat bli bättre och slå rekord och jag har haft tur att det i Sverige funnits många duktiga lyftare så att det funnits saker att slå och uppnå. Jag har alltid haft lyxen att ha många bra och fina människor runt mig. Allt från lyftare, tränare, coacher, vänner, familj. Jag har alltid känt att jag har människor att vända mig till och det är jag så tacksam för.

Angelica lyfter även relation med tränaren Staffan Bergqvist.

– Staffan har varit med sedan första gången jag satte min fot i Mossebergs källarlokal till nu. Under de tio åren har jag haft både toppar, dalar. Verkligen. Jag har tagit medalj på EM, bommat ut mig på VM, haft skador, haft träningsperioder där allt gått hur bra som helst, skaffat mina första lyftarskor, slagit rekord osv. En av de bästa sakerna med Staffan är att oavsett hur bra eller dåligt det har gått för mig har han verkligen alltid funnits där, alltid trott på mig och alltid velat mitt bästa. Det är stort och något jag uppskattar enormt mycket, säger Angelica och avslutar med att lyfta upp karriärens riktiga höjdare:

– Upplevelsen att stå på prispallen på EM plus OS har jag som absoluta höjdpunkter.


FAKTA
Angelica Roos
Född: 1989
Klubb: Mossebergs AK

Landslagsuppdrag:
3 juniorlandslagsuppdrag
27 seniorlandslagsuppdrag
1 OS 2016, 12:a
4 VM, 12:a 2013
1 Universitets-VM
8 EM seniorer, 2 silver och 1 brons 2018
2 U23 EM
1 JEM 2009
1 JNM, 1:a, 2009
1 U23 NM, 1:a
7 NM seniorer, samtliga guld
3 Landskamper

Svenska mästerskap
10 SM-guld för seniorer 2009-2018
1 JSM-guld
Ett antal lag-SM guld

Svenska rekord
1 Juniorrekord
53 seniorrekord (ink nya viktklasserna 2019)

Bästa resultat = svenska rekord
Klass 58 kg: Ryck 88 kg, Stöt 116 kg, Totalt 201 kg
Klass 63 kg: Ryck 92 kg, Stöt 113 kg, Totalt 205 kg
Klass 55 kg: Ryck 81 kg, Stöt 103 kg, Totalt 184 kg

Skribent: Sebastian Nurmi
E-post: Adressen Gömd

 

STF:s förbundsmöte

 

 Aktuella kurser

Eleiko

 Våra projekt


SM-tävlingar 2022

Datum Tävling
14-15 maj Veteran-SM
17-19 juni SM
24-25 sept Ungdoms-SM
12 nov Lag-SM
17-18 dec Junior-SM

 Ufonden

TFFIR_pratbubbla_RGB_webben.png

NTF

 

Postadress:
Svenska Tyngdlyftningsförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996330
E-post: office@tyngdlyftning...

Se all info