Hoppa till sidans innehåll

Sveriges trupp till VM i Uzbekistan

29 OKT 2021 10:08
VM i tyngdlyftning arrangeras i Uzbekistan den 7 till 17 december. Här kommenterar förbundet den svenska truppen. 
  • Skapad: 29 OKT 2021 10:08

Sveriges trupp:
Patricia Strenius, 71 kg, Nordic AK
Ida Rönn, 76 kg, Fyshuset SK Gefle
Stefan Ågren, 109 kg, Fyshuset SK Gefle
Bijan Rezaei, huvudcoach
John Söderholm, assisterande coach

Sportchefen Mats Lindqvist kommenterar här truppen: 

Coacher
- Truppen leds av Bijan Rezaei som är rutinerad i dessa sammanhang men flera mästerskap bakom sig. Han har nu med sig John Söderholm vid sin sida som tidigare varit med på ungdoms- och juniormästerskap samt U23 och som debuterar på seniormästerskap. Normalt är det inget VM samma år som OS genomförs men detta år är speciellt då OS skulle genomförts 2020 men som vi alla känner till flyttades till 2021 på grund av pandemin. IWF valde att behålla den ursprungliga planen med VM 2021 som vi nu såt inför.

Lyftarna 
- Patricias fjärdeplats på OS är något hon ska vara riktigt stolt över. Nu ska det bli spännande att följa vad hon kan göra efter den urladdningen och pressen som allt med OS innebär. Patricia kommer denna gången att gå ner en viktklass till 71 vilket är en klar markering från hennes sida till övriga i världseliten att hon vill vara med och slåss om medaljerna. 

- I klass 76 har vi urstarka Ida Rönn från Fyshuset som gör mästerskapsdebut. Hon har utvecklats bra och imponerat stort på flera tävlingar och inte minst på SM i Halmstad. Idas och hennes tränare Anders Bergström meddelar att träningen går efter planeringen och att Ida är tävlingssugen och siktar på nya rekord. 

- Det var otroligt roligt och imponerande att se Stefan Ågren lyfta på SM i Halmstad. Han satte nordiska och svenska rekord med 162 kg i ryck, 203 kg i stöt och 365 kg sammanlagt. Kvalgränsen till VM klarades med fem kg. Stefan har gått rejält framåt det senaste halvåret och är dessutom rutinerad med flera Europamästerskap bakom sig även om detta blir hans första Världsmästerskap. 

När det gäller Daniela Gherman som varit ordentligt i rekordtagen den sista tiden säger Mats Lindqvist:

- Daniela är inte uttagen till nordiska mästerskapen och VM den här hösten. Anledningen är att jag måste vara säker på att det som hände under EM tidigare i år, då hon uppträdde på ett sätt som vi inte kan acceptera i landslaget, inte upprepas. Våra uttagningskrav till mästerskap är en samlad bedömning av att lyftaren klarar kvalgränserna, förbundets ekonomi och så den samlade bedömningen av lyftaren. Det är den tredje punkten hon faller på för dessa tävlingar. Det går exempelvis inte att hon på ett mästerskap under en pandemi, där det är strikta regler som vi måste följa, väljer att stanna kvar och inte åka hem med det flyg som är bokat för henne för att hon vill vara kvar en extra dag. Vi har ett ansvar för de som representerar Sverige, både att vi följer regler mot arrangören och att resa och försäkring finns ifall något skulle hända, säger han och fortsätter:

- Men jag har haft flera samtal med Daniela om framtiden där jag sagt att vi vill satsa på henne. Det kommer både ett EM och VM nästa år där hon är högaktuell, bara vi är överens om hur det ska fungera framöver. Hon behöver bekräfta att hon förstår. Både förbundet och SOK tror att Daniela har möjlighet att nå OS 2024. Vi har gemensamt träffat SOK som berättat vad som gäller kring en eventuell OS-satsning och vad som krävs för att hon ska bli antagen i deras program. Förutom resultat har SOK sagt att hon behöver kunna samarbeta med förbundet samt att det finns en viktklass som passar henne. Det kommer att finnas fem viktklasser i Paris jämfört med de sju som var i Tokyo men vilka viktklasser det blir är inte beslutat än. 

Skribent: Sebastian Nurmi
E-post: Adressen Gömd

 

STF:s förbundsmöte

 

 Aktuella kurser

Eleiko

 Våra projekt


SM-tävlingar 2022

Datum Tävling
14-15 maj Veteran-SM
17-19 juni SM
24-25 sept Ungdoms-SM
19 nov Lag-SM
17-18 dec Junior-SM

 Ufonden

TFFIR_pratbubbla_RGB_webben.png

Logo NWF 2022 (1).jpg

 

Postadress:
Svenska Tyngdlyftningsförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996330
E-post: office@tyngdlyftning...

Se all info