Hoppa till sidans innehåll

Styrelsen om VM-uttagningen

31 OKT 2021 10:17
Svenska Tyngdlyftningsförbundets styrelse har fredagen den 29 oktober mottagit en skrivelse från Sörby BoIS där de ifrågasätter sportchefens beslut att inte ta ut Daniela Gherman till nordiska mästerskapen och VM. 
  • Uppdaterad: 31 OKT 2021 10:17

Skrivelsen från Sörby kan du läsa i din helhet här.

Styrelsen vill nu klargöra sin ståndpunkt i frågan. 

 

Enligt sportchefen Mats Lindqvist är atleten inte uttagen till mästerskapen för att ”…jag måste vara säker på att det som hände under EM tidigare i år, då hon uppträdde på ett sätt som vi inte kan acceptera i landslaget, inte upprepas. Våra uttagningskrav till mästerskap är en samlad bedömning av att lyftaren klarar kvalgränserna, förbundets ekonomi och så den samlade bedömningen av lyftaren. Det är den tredje punkten hon faller på för dessa tävlingar. Det går exempelvis inte att hon på ett mästerskap under en pandemi, där det är strikta regler som vi måste följa, väljer att stanna kvar och inte åka hem med det flyg som är bokat för henne för att hon vill vara kvar en extra dag. Vi har ett ansvar för de som representerar Sverige, både att vi följer regler mot arrangören och att resa och försäkring finns ifall något skulle hända.”

 

Samtliga i styrelsen samt generalsekreteraren ställer sig bakom sportchefen i detta och har fullt förtroende för honom. Det är sportchefen som har mandatet att ta ut atleter till mästerskap utefter de kriterier som han uttalar i citatet ovan.

 

Beslutet har inte med disciplinstraffet att göra, det är redan verkställt, däremot har det med disciplinärendet att göra. Alla som representerar Sverige (atleter, coacher, domare, förtroendevalda) måste uppföra sig tillräckligt bra för att bli uttagna. Precis som Sörby påpekar i sin skrivelse kan förbundet genom administrativt beslut och på sakliga grunder besluta att viss person inte är uttagningsbar till ett landslag. Det gäller naturligtvis alltid och dessutom för alla oavsett nivå. Som atlet måste du förstå och uppvisa att du kan tillhöra landslaget och följa regler.

 

Det är viktigt att poängtera att det inte finns något område där styrelsen anser att Svenska Tyngdlyftningsförbundet inte kan utveckla verksamheten. Landslaget är inget undantag. Det pågår bland annat en utvärdering av OS-satsningen och sedan tidigare ett arbete för att bredda och vrida till organisationen. Det finns säkerligen en del att lära och förändra och det ska vi göra samtidigt som styrelsen också vill påminna om att det finns framgångar att fira och vara stolta över: Som de enorma prestationerna Patricia Strenius gjorde på OS och Tilde Muhrmans guld på ungdoms-EM. 

 

Styrelsens uppfattning är vidare att det varken är frågan om vare sig jäv eller hämnd i beslutet. Sportchefen har de senaste veckorna haft flera möten med Daniela Gherman, däribland två fysiska. På det ena deltog SOK som där, precis som sportchefen själv säger här ger Daniela goda möjligheter att komma in i deras OS-program men att en förutsättning är att hon kan samarbeta med förbundet. På det andra mötet deltog även atletens juridiska ombud samt förbundets generalsekreterare. På samtliga möten har sportchefen, på olika sätt, försökt beskriva de anledningar som vi skriver här ovan. Det atleten behöver göra är att visa att hon förstår och bekräfta att beteendet inte upprepas. Det som istället hände på senare mötet, måndagen den 25:e oktober var att atleten smygfilmade mötet och lade ut klipp (som sedan togs bort) på sin Instagram. 

 

Styrelsen vill avslutningsvis trycka på det sportchefen belyst både i officiella uttalanden och till atleten specifikt: Förbundet vill satsa på Daniela Gherman och tror och hoppas på internationella framgångar tillsammans under 2022.

 

På uppdrag av hela Svenska Tyngdlyftningsförbundets styrelse

Joakim Eriksson, ordförande 

Skribent: Sebastian Nurmi

 

STF:s förbundsmöte

 

 Aktuella kurser

Eleiko

 Våra projekt


SM-tävlingar 2022

Datum Tävling
14-15 maj Veteran-SM
17-19 juni SM
24-25 sept Ungdoms-SM
19 nov Lag-SM
17-18 dec Junior-SM

 Ufonden

TFFIR_pratbubbla_RGB_webben.png

Logo NWF 2022 (1).jpg

 

Postadress:
Svenska Tyngdlyftningsförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996330
E-post: office@tyngdlyftning...

Se all info