Hoppa till sidans innehåll
 • Hillevi stötFoto:
 • Tilde 6Foto:
 • CoacherFoto:
 • IMG_20191209_093222501Foto:
 • IMGP9488Foto:
 • Alisa ryckFoto:
 • IMGP9449Foto:
 • Hillevi LineupFoto:
 • HotelletFoto:
 • Nicol ryckFoto:

Sammanfattning av UEM

18 DEC 2019 16:55
STF:s sportchef Mats Lindqvist redovisar nedan satsningen på U-15 och U-17 som resulterade i fina tävlingsresultat i samband med EM för ungdomar i Israel. Foton: Magnus Carlsson och Håkan Johanson.
 • Skapad: 18 DEC 2019 16:55

Bakgrund

Vi har under flera år sett att våra lyftare har svårt att ta stegen mellan de olika åldersgrupperna, det finns några som klarar att gå från ungdomslandslaget till juniorlandslaget och än färre som tar steget från junior till seniorlandslaget.

Detta är inget som bara vi i Sverige uppmärksammat utan det är flera länder som har samma problem MEN inte alla. Vad är det som de länder som lyckas har gjort?

Och kan vi lära oss något av detta?

Efter att vänt och vridit på denna fråga kan vi konstatera följande:

Dagens unga tyngdlyftare är överlag inte lika ”allmänstarka” när de börjar med lyftningen. Det finns flera dokumenterade exempel på detta från olika länder.

Ett exempel är från Tyskland där de bästa 14-åringarna klarade över 30 reps i chins för 30 år sedan och idag klarar de bästa ca 10 reps. Det är stora skillnader och förklaringen till detta blir mer spekulativa men den vanligaste är att barnen inte spontanleker, cyklar, klättrar och springer lika mycket utan istället har fler aktiviteter som innebär stillasittande.

Det finns säkert fler analyser att göra men det lämnar vi nu och tittar på vad vi kan göra åt detta?

Tidigare började ofta en tyngdlyftare i Sverige vid 13-14 års ålder efter att ha tränat andra idrotter innan. Det är fortfarande en vanlig ålder när ungdomen börjar med lyftning men fler och fler föreningar erbjuder nu träning för yngre, ibland redan från 6-7 års ålder.

När vi ska träna barn som har flera år kvar innan de kommer in i puberteten gäller det att vi bedriver detta på rätt sätt. Det finns mycket forskning att lära sig av och dessutom finns det mycket kunskap i de idrotter som börjar tidigt.

Vad vi klart kan fastslå är att de yngre lyftarna inte kan träna som de äldre. Inte minst pga ovanstående, att deras allmänstyrka inte räcker till.

Vad ska allmänstyrka räcka till för då? Blir inte barnen starka av lyftträningen, kan vi fråga oss?

Ett enkelt svar är att vi behöver inte bara bygga traditionell styrka utan även koordination och om ungdomarna är så svaga att de inte kan utföra våra tyngdlyftningsövningar ens utan belastning kommer de heller inte att utvecklas tillräckligt snabbt koordinativt.

I detta fall är det nödvändigt att träna andra övningar för att bygga upp koordination och styrka så att lyftövningarna klaras av på ett tekniskt bra sätt. Exempel på detta är akrobatik och gymnastik.

Vi har under många år haft kunskap om allmänfysträningens betydelse inte mest under de tidiga åren. Men handen på hjärtat, hur många av landets tränare har en fördelning där allmänfys tränas mer än tyngdlyftningen?

Vad är då allmänfys? I princip all träning som kan stärka kroppen och som inte utförs primärt med skivstång. Cirkelträning, hantlar, kettlebells, egna-kroppsövningar, hopp, sprint eller medicinbollar för att nämna några men även styrkeövningar med skivstång ska beaktas som mycket lämpliga för att bygga upp styrka.

För ett år sedan startade vi ett pilotprojekt där 5-6 unga tjejer ingick. Träning fre-sön under 6 helger med syfte att ta reda på vilken träning som bäst lämpar sig för unga tjejer.

Mellan helgerna upprättades tät kontakt mellan tränare och aktiva för att stötta och bibehålla en hög träningsnivå.

Tre av de tjejerna som ingick i årets UEM-lag kommer från detta projekt. Två av dem är att betrakta som nybörjare och även om en nybörjare kan förväntas ha en bra utveckling är resultatet inte bara lovande utan anmärkningsvärt, de har tagit sig hela vägen upp till EM-nivå!

Detta har inneburit att RF och SOK uppmärksammat vårt projekt och skjuter till medel nu för att utveckla detta för tjejerna samt starta upp motsvarande projekt för pojkar.

Samtidigt som vi nu startar en uppbyggnad av våra landslag lär vi oss mycket om träning, naturlig återhämtning, prestationsmiljö och motivation.

Vi kan aldrig veta om det vi gör kan göras ännu bättre men vi kan konstatera att resultatutvecklingen ligger klart över det vi uppvisat tidigare och i linje med flera av många duktiga länders resultatutveckling.

Jag har tidigare beskrivit en tanke om hur jag tror att lyftningen kommer att utvecklas i världen inte minst med WADA och IWFs intensifierade antidopingarbete.

”Vi har en chans att nu satsa hårt för att flytta fram positionerna men det är bråttom och vi måste agera snabbt innan de andra länderna gör samma sak och lämnar kvar oss på en lägre nivå” siade jag om i vintras.

Ungdoms-EM

Inför årets U-EM hade vi stora förhoppningar om att kunna lyckas med att få fina placeringar för våra lyftare, detta baserat på tidigare U-EM. En stor trupp med 6 lyftare visar att vi blir fler och fler som tar sig uppåt mot de bästa. Inte någon gång, förutom när Sverige arrangerat U-EM på hemmaplan, har vi haft så många deltagare på ett U-EM.

Det som hände med årets U-EM kom, om inte som en chock, så åtminstone som en överraskning. Deltagarantalet exploderade och antalet anmälda blev knappa 500 lyftare!

Mina tankar om satsning visade sig att det var fler som tänkt ut!. Inte så konstigt alls men jag trodde verkligen att denna satsning från så många länder skulle komma tidigast nästa år.

Resultatnivån blev alltså helt otrolig jämfört med hur det sett ut historiskt och konkurrensen med så många lyftare innebar stora förändringar placeringsmässigt för våra lyftare.

Ett tydligt exempel är i klass 59 där Tilde Muhrmans resultat i år gav henne 11:e plats vilket hade räckt till silver med 8 kgs marginal förra året!!

Visserligen räknade vi inte med att årets resultat skulle överensstämma med tidigare år rakt över men vi hade i ärlighetens namn räknat med att våra lyftare skulle kunna få en placering bland de sex bästa och konkurrera om någon medalj.

Är vi då besvikna? Absolut inte, tvärtom gjorde vi ett fantastiskt EM och våra lyftare överpresterade över lag.

U-15

Ida Wallin i klass 55 slog svenskt ungdomsrekord i ryck, stöt och sammanlagt, klarade 5 lyft och slutade som 15:e tjej.

Tilde Muhrman klass 59 slog personligt rekord med 7 kg sammanlagt, svenskt rekord i stöt, klarade 6 lyft, 11:e plats.

Tuva Devad i klass 64 slog personligt rekord med 4 kg sammanlagt klarade 6 lyft, slutade som 10:a.

U-17

Alisa Rothstein, klass 64 fick problem med sin handled men bet ihop och gjorde en mycket bra prestation och slutade på en 5:e plats sammanlagt.

Hillevi Carlsson i klass 71 slog svenska rekord i ryck, stöt och sammanlagt och personlig rekord med 6 kg och slutade som 8:a och klarade 5 lyft.

Nicol-Alejandra Ericsson sist ut bland våra lyftare i klass 76, slog personligt rekord, svenskt rekord sammanlagt och BRONS i stöt. Klarade alla lyften.

Slutord

När lyftarna presterar över sina tidigare resultat är ordet succé. Bättre placeringar ville vi ha men vi är åtminstone med nu och kan fortsätta framåt vilket kommer att ge resultat. Vi vet mer om hur vi ska träna och kan fler klubbar ta till sig detta kommer vi att bli ännu bättre.

Vi har något att bygga vidare på och vi gläds åt tjejernas sätt att genomföra tävlingen. Nervositet på stora mästerskap är naturligt och förmågan att koncentrera sig på sin egna lyftning kan göra att nerverna hanteras och blir till nytta.

Mycket viktigt att vi som landslag är med på mästerskapen och inte bara för det uppenbara att vi ska vara med i framtiden för att slåss om medaljer utan också för att knyta kontakter med andra länders tränare och därigenom öppna för samarbete, ett arbete som kommit långt inte minst tack vare vår närvaro på UEM och tidigare U23/JEM.

Jag är mycket stolt över hur tjejerna genomförde detta mästerskap och jag vill rikta ett stort tack till er alla lyftare, till hemmatränarna, landslagscoacherna och till Eleiko som stöttar svensk lyftning framåt.

Mats Lindqvist

Skribent: Håkan Johansson
E-post: This is a mailto link

 

STF:s förbundsmöte

 

 Aktuella kurser

Eleiko

 Våra projekt


SM-tävlingar 2022

Datum Tävling
14-15 maj Veteran-SM
17-19 juni SM
24-25 sept Ungdoms-SM
12 nov Lag-SM
17-18 dec Junior-SM

 Ufonden

TFFIR_pratbubbla_RGB_webben.png

NTF

 

Postadress:
Svenska Tyngdlyftningsförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996330
E-post: office@tyngdlyftning...

Se all info