Hoppa till sidans innehåll

Resultat NM Vigrestad

18 OKT 2019 17:38
Årets nordiska mästerskap är avslutat och våra lyftare gjorde bra ifrån sig med fina resultat. Tio lyftare gav fem guld, tre sover och ett brons.
  • Uppdaterad: 18 OKT 2019 17:38

RESULTAT NM VIGRESTAD

”Så gott som maximal utdelning” som Benny Johansson klokt konstaterade.

Först ut var vår debutant Jesse Shi, i klass 61 som vi matchade (för?) försiktigt med tanke på att han skulle ta hem vårt första guld genom ett sammanlagt resultat.

Rycken på 85 och 90 klararades lätt men på 93 slarvade han litet och bommade. I stöt gick vi en lätt serie 108, 111 och 115 som gav Jesse titeln Nordisk Mästare. Det finns mer resultat att hämta här och det blir spännande att följa hans utveckling framöver. Vi är glada att äntligen ha en lätt kille med i landslaget vilket vi saknat under flera år på denna nivån.

Donna Berglund i klass 59 var vår nästa lyftare som även hon debuterade i tyngdlyftningslandslaget. Donna är ju som bekant även framgångsrik inom styrkelyft så tävlingsvanan var det inget fel på. 

Efter bra uppvärmning startade vi på 68 som hon tyvärr drog runt, omförsöket klarades lätt men på 71 blev det bom. I stöt gick vi in på 90 och det var ett lätt lyft, höjning till 94 som hon stötte men tyvärr 2-1 underkänt för efterpress båda försöken.

Donna är stark och med litet mer lyftträning kommer lyften att sitta och betydligt större vikter också. Många från klass 55 valde att gå upp i 59 vilket gjorde att klassen blev oväntat tuff.

Totalt sätt en godkänd debut för Donna med 158 kg och en femteplats.

Jenny Adolfsson, denna gången i klass 64, gjorde en fin ryckserie med 79-82-85 och vi var många som tyckte att domarnas 2-1 underkänt på 85 var i tuffaste laget. Men med 82 inför stöten var vi ändå hoppfulla om att nå en ädel medalj. Jenny startade lätt på 97 och höjning till 101 som dömdes bort för efterpress, omförsöket klarades lätt. Silvermedalj för Jenny med resultat 183 kg.

Även Jenny är ju tidigare styrkelyftare och hon har utvecklats bra. Tidigare har hennes efterpressar varit tydliga men nu är det hårfina bedömningar som går emot henne. Några månaders finslipning till och ni kommer att få se en Jenny som klarar alla sina lyft utan det minsta darr på armbågarna.

I klass 96 hade vi en semi-debutant, Christoffer Vilagi. Han har tidigare haft landslagsuppdrag på mindre tävling men det är första gången han var med på Nordiska och tog plats i seniorlandslaget. Christoffer visade att han är i landslaget för att stanna, vilken debut han gjorde med sex klarade lyft, personligt rekord och ett silver som belöning. Hans serie 130-135-140, 155-160-165  var hur säker som helst och det kommer att bli kul att följa Vilagi de närmaste åren. Kan Christoffer gå upp några kg i kroppsvikt kommer det stora resultat som följd.

Jan-Philip Pålsson  debuterade även han i landslaget och efter en svettig bantning var han redo att lyfta. Uppvärmningen blev inte perfekt och vi bestämde oss för att matcha Janne försiktigt med ingång på 124 som klarades lätt, höjning till 127 och även detta var ett lätt lyft. 130 i sista och här visade Janne att han vill och kan lyfta mer och lyfte upp vikten utan större problem. Detta bådar gott inför framtiden.

I stöt valde vi 153 men Janne missade överstöten. Janne är Janne och han bestämde sig för att styrkevända i omförsöket vilket fick oss coacher lätt nervösa då det var en bökig vändning men han satte dit överstöten, bronset var klart och 160 begärdes i sista som Janne vände, nu med sitt, men tyvärr bommade han överstöten.

Resultatet 284 och brons är dock godkänt på första landslagsuppdraget.

Ida Åkerlund i klass 71 är en lyftare som alltid får ut vad hon kan. I förväg gjorde vi planer för att försöka vinna i första hand och därmed gå relativt lätt.

Ida satte alla sina ryck med serien 83-86-89 vilket var personligt rekord i ryck. I stöt valde vi en lätt ingång på 103 och då guldet var klart höjde vi till 110 som Ida vände men ovanligt nog bommade hon överstöten efter litet ”gardin”. Normalt sett stöter Ida allt hon vänder och vi höjde ett kg för att få vila litet.

Tung vändning som ändå klarades men överstöten kom för långt bak och ida fick släppa stången. Nordisk Mästarinna och nytt personligt rekord i ryck är vi trots allt mer än nöjda med.

Patricia Strenius, klass 76, hade precis tävlat på VM och hennes goda form föll inte ut helt under världsmästerskapen och hon ville gärna få ut litet mer resultat. Och vilken tävling hon gjorde! Ingång på lätta 95 och därefter höjning till nytt nordiskt rekord på 103 som klarade lätt, 105 i sista och en koncentrerad Patricia lyfter upp vikten till publikens jubel. Efter en lätt start i stöt på 127 begärdes 133 upp som Patricia lyfter ”hur-lätt som helst” och 238 sammanlagt är ett världsresultat. Överlägsen segare, nordiska rekord och nytt personligt rekord med 5 kg! 

På VM gav 245 brons och som Patricias 238 såg ut kommer vi att få en mycket spännande tid fram till först och främst EM i april men framförallt till OS sommaren 2020.

Paula Junhov-Rindberg, klass 87 var nästa svenska att imponera. I en närmast perfekt genomförd tävling sätter hon nytt personligt rekord med sju kg! Dessutom tvålar hon till duktiga danskan Vannekilde och tar hem guldet på ett underbart sätt. Precis så här ska tyngdlyftning vara.

Paulas serie 92-96-98 ( bom) följdes av tre kanonstötar på 111-114-116. 

Stefan Ågren som för fjärde gången vägde in på exakt 109,00 ( fan vet hur han bär sig åt) hade tydligt målet att vinna nordiska. Stefan satte 150 i första utan problem men sen blev det stopp, två bommar på 155. Samtidigt fick finske Hannes Keskitalo full utdelning i sina ryck och stannade även han på 150. Finländaren stötte 180 i första, Stefan 185. Nu började det hetta till då finska coacherna begärde 190 i andra, en vikt som Keskitalo satte lätt. Vi var nu tvungna att gå på 191 och Stefan vände och stötte lätt men fick underkänt med 2-1 för efterpress vilket var tufft enligt många. Nu började taktiken hos Chief Marshal och finnarna satte först 193, vi svarade med 194, de höjde till 194, vi följde till 195 och deras sista höjning blev 195 och vi valde då 196. Hannes Keskitalo in först på 195 och efter ett kämpalyft sätter han dit vikten. Nu blev det en tuff uppgift för Stefan, sista lyft, personligt rekord, tillika svenskt rekord på stången och han var tvungen att klara om han skulle få guld. Stefan in på podiet och smack satte han dit vikten klockrent! En imponerande prestation.

Sist ut var supertungvikten med Hampus Lithén som haft en bra träningsperiod och som gärna ville visa att han blivit starkare. Hampus startade på 150 som klarades och 156 begärdes i andra. Hampus fick inte till det och det blev tyvärr två bommar som följd. I stöt hade vi i förväg kommit överens om att starta litet lågt och därefter höja mer. 190 i första enligt planen klarades lätt och direkt upp på 203. Nu blev det lång väntan och Hampus missade vändningen. Inför tredje valde vi att höja till 204 för att få litet vila men även denna vikt missades i vändningen. Hampus klart missnöjd trots silvermedalj men han ville mer. Det var helt enkelt inte hans dag och Hampus kommer tillbaka.

Jag vill tacka Patrik för fint överlederi, Benny och Bettan för era domarinsatser och Anders och Bijan för matchning av vårt landslag.

Ett stort tack även till Eleiko som stöttar oss föredömligt.

Men mest av allt vill jag tacka lyftarna för era insatser och alla hemmatränarna för ert engagemang och arbete med våra atleter.

Mats Lindqvist

Skribent: Håkan Johansson
E-post: This is a mailto link

 

STF:s förbundsmöte

 

 Aktuella kurser

Eleiko

 Våra projekt


SM-tävlingar 2022

Datum Tävling
14-15 maj Veteran-SM
17-19 juni SM
24-25 sept Ungdoms-SM
12 nov Lag-SM
17-18 dec Junior-SM

 Ufonden

TFFIR_pratbubbla_RGB_webben.png

NTF

 

Postadress:
Svenska Tyngdlyftningsförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996330
E-post: office@tyngdlyftning...

Se all info