Hoppa till sidans innehåll

Patricia Strenius sammanfattar OS-satsningen

11 AUG 2021 21:26
Patricia Strenius har sammanfattat sin OS-resa och Svenska Tyngdlyftningsförbundet återger här, med Patricias tillstånd, hennes Instagraminlägg i sin helhet.
  • Uppdaterad: 11 AUG 2021 21:26

Patricia Strenius:

”Det är inte bara internationellt som det blåser inom tyngdlyftning. Det blåser på bra som ensam individ inom svensk tyngdlyftning också. 
 

Spänn fast säkerhetsbältet och hämta popcornen för här kommer min resa från 2018 recap. 

Att ensam är stark har jag fått motivera mig själv med många gånger de senaste tre åren. 

Att jag som ensam lyftare i ett förbund med en handlingskraft och planeringsförmåga som kan tillskrivas en avdankad pensionär med alla drömmar uppfyllda. 

Du är din och andras planerare, resebokare, kontaktperson, tidsdisponerare, elektronisk, teknologisk styrman. Du ska också bolla din träning, dina skador, dina arbetstimmar och också försöka behålla någon form av lugn. Och just ja, du ska träna och levererar resultat också. 

Jag säger det igen, ensam är stark har varit något som gått igen.

Sen 2018 har vi kammat i princip noll på senior läger, jag har fått vara på läger, om jag sagt till i tid, planerat och bokat själv, för annars har det runnit ut i sanden. Jag hade noll dagars precamp innan OS, utan fick hitta känslan på hemmaplan. Jag förmedlade att jag ville ha ett precamp men jag orkade inte dra igång någon själv och leta plats och boka resor, och det är det som krävs om det ska bli något för seniorer. Det fick funka fint med hemmaplan. 

Jag har sen 2018 haft ett önskan om att min coach (sen 2015) ska få vara en del av mitt OS. Detta uppfylldes en gång på en tävling i Qatar som gick över julafton. Min egna valda sanning här är att det va väll segt för de andra som skulle med att vara hemifrån på julafton, så just då kunde väll någon annan få ställa upp. 

Min trygghet, min tränare, den som varit med genom det mesta men som inte fick vara med hela vägen pga att någon annan tyckte den skulle göra det jobbet. 

Jag har sedan 2018 framfört min önskan då och då, men det är aldrig någon som frågat mig efter min önskan. 

Jag har på vissa läger och senast på OS fått gå ensam till träning för att engagemanget att ställa en klocka på morgonen varit, låt oss säga bristfälligt. Jag åt frukost och lunch ensam och att hålla mig sällskap kanske är en utmaning då jag i sällskap med de som valt att följa med kanske inte är mitt bästa jag, om jag inte anpassar mig då. 

Jag har ställt mig frågan vad man gör med som ledare om man inte är 100% närvarande och dedikerad till sin uppgift att få den som tävlar att må bra. 

Att jag blev lovad att det skulle finnas en stång på plats inför OS då jag aldrig lyft med märket som va på OS. Antingen skulle jag få den till min klubb eller till Tokyo. Det kom ingen. Spontant känns det ju som att vi fraktar hästar över världen men en stång va tydligen för mycket jobb? 

Vi är tillbaka till planeringsförmågan… och att kanske orka göra något som är lite jobbigt och obekvämt? 

Detta är ju någon som hela covid året speglat inom svensk lyftning. Det har varit för jobbigt att arrangera online tävlingar. För komplicerat. Krävts för mycket engagemang. 

Jag skrev ett mail till vår styrelse 2019 i november, med önskemål för det året som fanns kvar fram till Tokyo. Jag fick svar i december 2020, "jag har läst".  

Men igen, ensam är stark och andas i fyrkant. 

Kvalet, ångesten att behöva vara i form var 4 månad i 2 och sen 3 års tid. Att hålla något form av kallt huvud att INTE skada sig. Att bolla med att ”inte ställa så höga krav och att anpassa mig efter ledare”. 

Vi tryckte på rätt mycket träning från slutet av 2019 för att komma i form och satsa mot 2020. När det sen blev uppskjutet så va det inte läge o slå av. Jag fick kämpa med en partiell bristning i patellasenan sen mellandagarna 2020. Det var skit. Jag rehabade mig själv och gjorde en grym resa tillbaka och kunde vara med på EM 2021. En måste tävling för mig. Det fanns inga krav på resultat för mitt os-kval men jag va i bra form. OS kvalet handlar om poäng, oavsett vilken viktklass du går i samlar du poäng. 

Jag frågar 10min innan min invägning om vi har koll på alla poäng (en av de få uppgifter jag låtit andra sköta under de här åren). VI hade koll, jag skulle lyfta, utan krav på resultat. Jag va nöjd med min insatts på EM i 12h. Därefter får jag reda på att de gått bort sig i mattematiken och jag tappat en kvalplacering, på ett KG. Vi hade alltså kunnat veta om detta innan och valt andra vikter. 

Vi hade alltså inte koll på invägningen. Jag skriver vi, för än idag gör det ont i mig att jag litade på någon annan här. 

Detta resulterade i att vi va tvungna och åka till Colombia för en måste tävling och också en resa ner en viktklass för mig till -71. För att få högre poäng där. Solskenshistoria så gick allt bra och jag fick min OS-plats. Vad jag aldrig fick va tillbaka de där kg inför OS i Tokyo. 

Det kan låta som att jag enbart är missnöjd med allt. Så är det långt ifrån, jag har haft en fantastisk resa fram till mitt stora mål, jag har haft onsdagsklubb, torsdagsklubb jag har tränat och tävlat i tyskland, finland och runt hela jorden och där fått fantastiska vänner. 

Jag har garvat ihjäl mig under träningar när Jim inte vet vad han ska ta sig till för att jag tränat fel vecka under fel år 🤪 eller kört samma vecka två veckor i rad och enbart reflekterat över att andra veckan kändes tyngre, eller när jag istället för att göra 6st tvåor tycker det är mer rimligt att göra en tolva. Eller att jag tycker att CiggoLina är ett bra tjejnamn eller när jag släpper en resväska i huvudet på min tränares son för jag inte såg att han stod under den. 

Hur jag har krypklovat, vilket är när man är så trött att du inte orkar stå upp mellan set och hur vi har hyllat varandra och haft en grym resa med massa personliga, svenska och nordiska rekord. 

Jag skrev tidigare att det är resan som är målet, det är ju någon som man hört om och om igen som idrottare. Men efter en tävling på två timmar så inser man snabbt att de där två timmarna är ingenting. Det är den här resan, tillsammans med de flesta personer runt om som har gjort det här till 10/10 och jag skulle göra om det alla dagar i veckan om än med facit i hand med viss modifiering.

Jag vet fortfarande inte hur framtiden ser ut, men det är okej, för den här tjejen behöver reflektera vidare lite över det här innan jag lämnar över. 

Tack Jim, Bijan, Cilla och Anders för de här åren 🤩” 

Skribent: Sebastian Nurmi
E-post: Adressen Gömd

 

STF:s förbundsmöte

 

 Aktuella kurser

Eleiko

 Våra projekt


SM-tävlingar 2022

Datum Tävling
14-15 maj Veteran-SM
17-19 juni SM
24-25 sept Ungdoms-SM
12 nov Lag-SM
17-18 dec Junior-SM

 Ufonden

TFFIR_pratbubbla_RGB_webben.png

NTF

 

Postadress:
Svenska Tyngdlyftningsförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996330
E-post: office@tyngdlyftning...

Se all info