Hoppa till sidans innehåll

Träningsläger och kommande EM

09 MAR 2018 14:52
Mats Lindqvist, Sportchef på Svenska Tyngdlyftningsförbundet, rapporterar om elitverksamheten samt arbetet som skett under årets första månader.
  • Skapad: 09 MAR 2018 14:52

Jag har nu jobbat på Svenska Tyngdlyftningsförbundet i sex månader. Det har varit mycket jobb med att sätta sig in i allt, förstå, analysera, styra upp och förändra vissa saker. Det har varit otroligt inspirerande att se och träffa alla lyftare som verkligen vill framåt. Vi har mycket jobb framför oss, bland annat ett kommande EM. Tillsammans ska vi jobba för att skapa så bra förutsättningar vi kan för våra lyftare på alla nivåer. 

Lägerverksamhet

Det finns många syften med läger men ett utav de viktigaste är att planerat kunna träna på ett bra sätt utan att behöva tänka på något annat. Kombinationen med att träffa andra liksinnade och att kunna få ny input på sin träning från våra kompetenta landslagstränare är en viktig grund för motivation och utveckling. 

Först ut var ungdomarna och juniorena som hade läger på Bosön i januari. Bosse Johansson och jag fanns på plats och extra kul att vi kunde dela ut lite kläder till våra landslag, tack Eleiko för detta!

Det har hårdnat till rejält i konkurrensen speciellt på juniorsidan och många är med och slåss om platserna till vårt landslag. Samtidigt väldigt kul och stimulerande att det kommer fram en hel del nya lyftare som vill vara med. På ungdomssidan är det tunnare men även här hittar vi nya löften som vill visa att de ska ta en plats till NM, EM eller VM längre fram i sommar och höst.

Frida Söderman, Nicole Ericsson blev enda ungdomstjejerna och Liam Magnusson, Joen Vikingsson-Sjöblom, Fabian Cabré och Alvin Broman kompletterade på killsidan.

Juniorgänget betod av Julia Pettersson, Mimmi Liwendahl, Gabriel Abrahamsson, Alfons Karlsson, Erik Martin och Anton Mårtensson.

U och J har sin nästa samling i april och då under Bosses och Marc Wihlborgs ledning. Uttagning till detta lägret efter serie 3.

Ungdomarna och juniorerna vid landslagslägret på Bosön. Foto: Alexia Gustafsson

I februari genomförde vi ett läger på fem dagar för våra seniorer och i mars ett helgläger inför EM i Bukarest. Jag och Bijan Rezaei fanns på plats på februarilägret och Bijan med Anders Andersson på marslägret tillsammans med Ann-Christine Öhman och Christian Kraft med sitt U-23 gäng.

På februarilägret samlades de som ska till EM och vi bjöd även in ett par andra lyftare som var nära att kvala in. Surya Sundqvist, Jessica Borgtröm, Angelica Roos, Patricia Strenius och Paula Junhov-Rindberg på tjejsidan och Sebastian Fallman och Victor Ahlm som blixtinkallats då Hampus Lithén tyvärr fick lämna sent återbud fanns på plats. Även Stefan Ågren, Anna Fomina, Anna Huzelius, Maria Åkerlund lämnade återbud till lägret men Stefan kom förbi en kväll, tränade ett pass med oss och passade på och prova Eleikos nya trikåer.

Tack till Peter Norgren som både fotograferade och kom förbi med unga lovande Johannes Pape och tränade med oss.

Under första helgen i mars genomfördes ett läger med EM-deltagarna Surya Sundqvist, Jessica Borgtröm, Angelica Roos, Patricia Strenius tillsammans med U-23 landslaget som bestod av Emma Enberg, Cornelia Herlin-Samie, Daniella Gherman och Oscar Gillström som enda kille.

Saknades gjorde Stefan och Maria.

Anders Andersson och Bijan leddde seniorerna och Ann-Christine Öhman tillsammans med Christian Kraft vakade över U-23 gänget. Extra tack till AC Öhman som filmade och tog foto. På söndagen kom en av våra bästa domare Thomas Norlander och höll information om både nya och gamla tävlingsregler för både deltarana och tränarna. Thomas är även han uttagen till EM där han kommer att vara Chief Marshal. 

EM kommer att bli vårens höjdpunkt och extra kul att vi har dubbelt så många lyftare i år än förra året trots högre kvalgränser. Många av våra lyftare kommer vi att kunna se i TV då Eurosport sänder A-grupperna där flera svenskar är med.

Tävlingarna börjar den 26 mars och håller på till 1 april. Glöm inte att hålla tumlåsen extra hårt!

Paula och Patricia redo för en helgs träning på Bosön.
Foto: Peter Norgren

På gång

Efter EM blir det en kortare vila innan vi drar igång igen. Läger i april och vi har även planerat ett längre läger i maj eller i början av juni för våra elitaktiva. Efter Lag-SM i maj lämnar vi lagtävlandet för i år och blickar i första hand fram emot SM som kommer att gå i min hemstad Helsingborg 2-4 juli vilket jag tycker är extra kul.

I juli, antagligen i samband med junior-VM kommer IWF att släppa de tio nya viktklasserna som kommer att börja gälla den 1 november. Sju av dessa tio viktklasserna ska även bli OS-klasser 2020. Ett helt nytt sätt för oss att förhålla oss till men samtidit spännande.

En nyhet för i år är att vi lyckats få tillstånd för en landskamp mot Finland som ska gå samtidigt som friidrottslandskampen den 1 september i Tammerfors. Precis som förr är det man-mot man som gäller men nytt är att det ges poäng för ryck, stöt och sammanlagt vilket innebär att det går att vinna klassen med 3-0 eller 2-1. Tanken är att de lyftare som är precis under de allra bästa ska tävla i landskampen. Finnkampen kommer i år att ersätta Alp Cup och Women Cup då båda dessa ligger fel för oss i maj månad. Dessutom kan fler lyftare tävla på finnkampen.

Klart i dagarna blev även att NM går på Island fyra veckor senare 29-30 september, ett NM som kan komma innehålla en något mindre trupp än vanligt på grund av det minst sagt höga kostnadsläget på Island.

Nordiska förbundet har inte hittat något datum för U/J NM i skrivande stund men klart är att det ska gå i Köpenhamn.

Längre fram i höst blir det EM för juniorer och för U-23 och VM för seniorerna.

 

 

Återkommer snart med presentation av EM truppen. Tills dess:

Må gott lyftarsverige

 

Hälsar

Mats Lindqvist

Skribent: Alexia Gustafsson
Epost: This is a mailto link

 


 Ny Eleiko

SMveckan

 

 

Lyftarskolan Mockfjärd

  

STF:s ÅRSMÖTE 2019


Aktuella tävlingar

25/5 DM V:a Götaland  
25/5 DM S:a Götaland  
25/5 UDM Skåne-Halland  
25/5 SM-kval Fyshuset  
25-26/5 DM Stockholm  
31/8 Arnepokalen  
21-22/9 JSM Eskilstuna  

 

 

Nya viktklasser


 

 

 

 

Postadress:
Svenska Tyngdlyftningsförbundet
Karlsgatan 28
703 41 Örebro

Besöksadress:
Karlsgatan 28
703 41 Örebro

Kontakt:
Tel: +46019175580, +46019175572
E-post: This is a mailto link