Hoppa till sidans innehåll

Hallå där, ordföranden!

2017-10-20 17:03
Kjell-Åke Johansson, tillförordnad Ordförande i Svenska Tyngdlyftningsförbundet, berättar om förbundets pågående arbete med att undersöka möjligheterna för att arrangera EM.
  • Uppdaterad: 2017-10-20 22:11

Kan du beskriva det arbete som pågår just nu med att undersöka möjligheterna för att arrangera ett EM?

Just nu håller vi på att undersöka underlag för att söka arrangörskapet för EM 2018. Det är kort om tid och många förberedelser tar lång tid. Inte minst att få sponsorer. Vidare är ju en TV-sändning av största prioritet. Vi vet inte riktigt hur Eurosport ställer sig till att sända.

Vi undersöker möjligheterna att arrangera i Halmstad. Kontakt är tagen med kommunen och vi kommer att ha ett möte med dom tillsammans med EWFs president och EWFs Generalsekreterare. Det kommer att göras besök på Eleiko som ställer sig välvilliga att stötta projektet. Det mötet är den 25-26 oktober.

Hela styrelsen är informerad men vi har bildat en projektgrupp som hanterar frågorna i förberedelsestadiet. Undertecknad tillsammans med kansliet, Benny Johansson och Johan Erling ingår.

Hur kommer det sig att Sverige bestämde sig för att undersöka möjligheterna till att arrangera mästerskapet?

Sverige har med framgång arrangerat Ungdoms-Em och Junior-Em vid 4 tillfällen under 2000-talet. När vi fick klart för oss att EM-arrangör 2018 är Turkiet blev vi fundersamma. Turkiet är ju ett av de länder som kommer att stängas av ett år med start i oktober 2017. Vi fick också information om att det fanns förslag på att flytta fram EM 2018 till i slutet av året. Då är ju de avstängda länderna tillbaka igen!

Varför då inte undersöka möjligheterna.

Vår nye sportchef håller på med lite längre planering för tävlingsverksamheten. I den ingår ju att budgetera för arrangemangen. Att få lyfta på hemmaplan innebär lägre kostnader och möjlighet för flera lyftare att delta. Dessutom är vi med bland de bästa i en del klasser i alla fall på damsidan. Sen inte minst resultaten från Junior- och U23- EM i Albanien som avgörs nu.

Vad skulle det betyda för Svensk Tyngdlyftning att få arrangera ett sådant stort mästerskap?

Vi vill ju sprida tyngdlyftningen till alla i Sverige och vi vill erbjuda våra elitlyftare ett arrangemang på hemmaplan. Det är av stor betydelse för utvecklingen av vår sport att vi kan visa upp internationell elit på hemmaplan.

När räknar ni med att kunna komma med ett besked?

Det är ju väldigt kort om tid till tävlingen så ett beslut måsta tas i närtid. Vi hoppas att vi efter mötet med EWF har samlat in all nödvändig information som krävs för att kunna ta ett beslut. Vi ser detta som en möjlighet att visa vårt intresse för framtida internationella tävlingar. 

Tack för pratstunden Kjell-Åke och lycka till med det fortsatta arbetet!

Skribent: Alexia Gustafsson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Tyngdlyftningsförbundet
Karlsgatan 28
703 41 Örebro

Besöksadress:
Karlsgatan 28
703 41 Örebro

Kontakt:
Tel: +46 (0)19 17 55 80, +46 (0)19 17 55 72
E-post: This is a mailto link