Hoppa till sidans innehåll

Ture Widlund har avlidit

22 AUG 2018 14:42
Förbundet har nåtts av den sorgliga informationen att Ture Widlund, Stockholm, har avlidit i en ålder av 84 år.
  • Uppdaterad: 22 AUG 2018 14:49

Ture Widlund var allätare inom idrott, men hans specialitet var Olympisk idrott och idrottshistoria. Ture kom under ett antal år att tillhöra Internationella Tyngdlyftningsförbundets, IWF, Statistical Committee och gjorde en sammanställning av alla fakta kring tyngdlyftning vid de Olympiska spelen från dess start 1896 till 1988. Det är en bok på nära 400 sidor späckad med siffror och faktauppgifter.

Ture Widlund skötte under många år rankingstatistiken för Svenska Tyngdlyftningsförbundet. Det var inte alltid lätt att möta upp Tures krav på noggrannhet. Allt skulle vara till 100 % rätt. Stockholms AK var hans klubbtillhörighet där han bland annat satt med i SAK:s styrelse och var medförfattare till SAK:s jubileumsbok.

För att ge en bild av Ture citerar jag en text som Sveriges Centralförening för idrottens främjande skrev på sin hemsida i samband med att Ture tilldelades "Stipendiet för Idrottslig kulturminnesvård 2017":

"Ture Widlund framstår som en av förgrundsgestalterna och veteranerna inom svensk idrottshistorisk forskning och kunskapsuppbyggnad. Organisatoriskt har han gjort sin främsta insats bl a som initiativtagare och långvarig ordförande i Sveriges olympiahistorikers förening. Utöver insatser inom en internationell motsvarighet har han även verkat i pionjärorganisationen Svenska idrottshistoriska föreningen och i nu upphörda Sveriges olympiska akademi. Tures olympiska dokumentation (arkiv och bibliotek) saknar motstycke. Som forskare har han framför allt gjort insatser på det statistiska området, författat standardverk dels själv och dels tillsammans med Bill Mallon. Utöver det olympiska favoritområdet har intresset särskilt gällt tyngdlyftning, men även grenar som fotboll. I mötesverksamheten har Ture varit en flitig och i diskussionen aktiv besökare, som inte tolererat några som helst faktaslarv."

Må han vila i frid.

Håkan Johanson

 

Skribent: Håkan Johansson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Tyngdlyftningsförbundet
Karlsgatan 28
703 41 Örebro

Besöksadress:
Karlsgatan 28
703 41 Örebro

Kontakt:
Tel: +46019175580, +46019175572
E-post: This is a mailto link

Se all info