Hoppa till sidans innehåll

Sportchefen har ordet

16 OKT 2018 10:58
Förbundets sportchef lämnar en rapport om genomförda tävlingar mm den senaste tiden.
  • Skapad: 16 OKT 2018 10:58

Rapport till Lyftarsverige från Mats

Första året för mig som sportchef har nu gått och det har varit ett inspirerande år. Idrottsligt har det gått fantastiskt bra med medaljer på både senior-EM och ungdoms-EM. Patricias EM-guld, Angelicas silver och Majas brons är otroligt roligt och det visar att vi i Sverige kan vara med och ta medaljer. Andra lyftare har visat att de vill framåt och framförallt har vi ett slagkraftigt landslag på damsidan.

Nya lyftare har kommit in i seniorlandslaget och de mest framträdande är Maria Åkerlund och Daniela Gherman.

På herrsidan går det äntligen framåt på elitsidan och vi gläds med nya lyftare som i höst ska åka på U23-EM, Klas Ekberg och Eddie Berglund.

Det finns ett par lyftare till som ligger väldigt nära att ta steget upp för internationellt tävlande och förhoppningsvis kommer detta att ske redan kommande säsong.

Det kommer att ta tid och vi måste jobba långsiktigt med vår elit såväl på dam- som på herrsidan men det märks att fler vill framåt.

Nu i höst går vi in i OS-kval med början på VM i Turkmenistan. Patricia Strenius, Angelica Roos och Maria Åkerlund kommer att representera Sverige och samtidigt är det dags för de nya viktklasserna.

OS-kvalet är minst sagt en komplicerad historia men i korthet är det en rankinglista som ska leda fram till de 14 bästa som blir kvalificerade i respektive OS-klass. Direkt efter VM kommer den första rankingen att vara klar och sen fortsätter kvalandet fram till och med  EM 2020.

Nygamla Finnkampen blev en lyckad tävling inte minst tack vare samarrangemanget med friidrotten. Detta drog publik till lyftningen vilket vi verkligen behöver. Sverige vann både dam- och herrkampen efter bra individuella prestationer, bra lagarbete och lite tur. Tanken är nu att fortsätta med denna tävling 2019 i Sverige. Med en landskamp som denna kan fler lyftare få chansen att dra på sig landslagstrikån och därmed hålla motivation och träning uppe på en högre nivå.

Barn- och ungdomssatsningen är i full gång och förutom ett första läger för 10-13 åringar i maj har vi följt upp med föreläsningar av högsta klass för våra ungdomstränare med start i vår och fortsättning nu i höst.

Fanny Höglund och Gabriella Pröckl måste nämnas för ett väldigt bra jobb och nu gäller det att våra distrikt och klubbar fortsätter med arbetet. Idrottslyftmedel finns att söka för klubbarna för att finansiera detta och annan verksamhet.

Lyftarskolan genomfördes i sommar och precis som förra året fanns det 10-13-åringar med tillsammans med ungdomar och juniorer.

Ungdoms- och juniorlandslaget har precis haft sitt Nordiska Mästerskap i Köpenhamn och det är glädjande att flera lyftare utvecklats bra under året.

U och J verksamheten är mycket viktig och här finns utmaningar som noga behöver jobbas med för att höja kvaliteten på samtliga plan. Hur ska våra ungdomar bäst förbereda sig för att nå samma nivå eller bättre som juniorer? Och hur ska våra juniorer på bättre sätt ta steget upp till seniornivå?

I höst drar vi även igång ett pilotprojekt med unga flickor under Patric Bettembourgs översyn. Tanken är att hjälpa tjejer från speciellt Funktionell Fitness som vill lära sig mer om tyngdlyftning och samtidigt hitta nya träningsformer för våra unga lyftare.

Projektet är tänkt att hålla på till hösten 2019 och därefter kan vi utveckla detta med fler lyftare och även med killar.

Administrativt har vi jobbat hårt med landslagsstöd och olika projketmedel från RF och SOK. Dessa stöd och medel ligger som grund för flera olika aktiviteter som elitsatsning, läger och tävlingar. STFs Utvecklingsplan revideras just nu inför 2019 för att bättre svara mot de behov vi har och för att följa RFs riktlinjer. Denna plan ska genomsyra hela förbundets verksamhet från styrelse till föreningar.

Tränarutbildning är en annan fråga som verkligen behöver få fart. I december kommer vi att samla nya utbildare med några mer rutinerade för att ha nya Steg-2 instruktörer inför 2019.

Liknande träff för att utbilda Steg-1 instruktörer kommer att genomföras men är inte spikat datum för ännu.

Slutligen vill jag tacka Eleiko som under året ställt upp på ett mycket fint sätt som förbundets samarbetspartner. Allt från elitstöd till träningsläger och införskaffande av nya landslagskläder har kunnat genomföras tack vare Eleiko och deras stöd. Vi alla, som förbund, behöver förstå att deras stöd är viktigt för hela vår verksamhet och vara stolta över att Eleiko ingår som aktiv del i svensk tyngdlyftning och vårt arbete.

Mats Lindqvist

Skribent: Håkan Johansson
Epost: This is a mailto link

 

 Eleiko

 

 

 

SMveckan

  Följ SM på You Tube

STF:s ÅRSMÖTE 2019


Aktuella tävlingar

19/10 Serie Fyshuset  
20/10 DM Umeå  
2-3/11 SDM Helsingborg  
9/11 DM Borlänge  
9/11 SM vet Vallentuna  
23/11 Norrlandsmästerskapen  
7-8/12 Götalandsmästerskapen  
14/12 Stark - Stockholm  

 

 

Nya viktklasser 

 

 

 

Postadress:
Svenska Tyngdlyftningsförbundet
Karlsgatan 28
703 41 Örebro

Besöksadress:
Karlsgatan 28
703 41 Örebro

Kontakt:
Tel: +46019175580, +46019175572
E-post: This is a mailto link

Se all info