Hoppa till sidans innehåll

OS kvalificering ett matematiskt problem?

2016-01-04 21:44

Just nu är vi mitt uppe i OS kvalificeringarna och allt vad det innebär. Det är inte bara att säga ett resultat och göra det så får man vara med. Nej det är mycket mer invecklat än så.
  • Skapad: 04 JAN 2016 21:44

Vi kan börja med att reda ut grundförutsättningarna.

  1. Det får endast delta 260 Tyngdlyftare på OS totalt fördelat på 147 herrar och 98 damer. Av dessa är 5 platser till arrangerande land och 10 platser inbjudningsplatser ”wildcards”
  2. Det finns 3 vägar att kvala om man bortser från wildcard. Den första vägen är via landsplatser på VM 2014,2015 som är huvudkval. Den andra är med landsplatser på regionsmästerskapet 2016 (EM). Det tredje är via individuellt kval. Ett land kan endast få deltagare från ett av dessa kvalsystem.
  3. Du måste vara född före 31 december 2001
  4. Du måste delta på minst 2 OS kvalificerande tävlingarna. För Sverige innebär det följande tävlingar.

-       VM 2014, 2015

-       Någon av GP tävlingarna 2014, 2015, 2016 vilket är tävlingar som man måste få en inbjudan för att delta på.

-       EM 2016

Så långt är allt ganska enkelt men det är nu som det bli ett matematiskt problem då OS-deltagandet för svensk tyngdlyftning beror på vad som händer i andra länder och då gäller det främst avstängningar.

Eftersom ett land som har klara OS platser efter huvudkvalet kan bli av med platser och poäng om de drabbas av avstängningar, vilket påverkar deltagandet på kommande kval. 

Då länder som låg precis utanför OS-platser plötsligt har platser och därmed försvinner ur individuella kvalet och länder som hade platser blir tvingade att delta på senare kval och kanske blir en faktor på individuella kvalet. Om ett land dessutom blir avstängt från OS måste det räknas om ända från kvalperiodens början då aktiva från ett sådant land inte kan ingå i rankingar och placeringar förändras… Ja ni förstår säker hur snabbt det kan bli väldigt krångligt.

Jag skall nu försök förklara hur kvalet går till på EM 2016. 

De länder som inte har platser från huvudkvalet har chansen att få 1 plats vid respektive regionsmästerskap vilket är EM för oss. Då gäller det att placera sig på platserna 1-6 i landsplaceringen på EM efter att man tagit bort de länder som kvalat in till OS. För att placera sig högt måste man givetvis ha duktiga aktiva men även att dessa aktiva tävlar i ”rätt” klasser.  Det skiljer sig ganska mycket på deltagarantalet mellan klasserna. De klasser som historiskt visat sig ha lågt deltagarantal är de tyngsta och lättaste vilket ger större möjlighet att få fler poäng då poäng delas ut efter placering oavsett antalet deltagare.

 Laget som skall ta dessa placeringar får endast bestå av 4 aktiva(damer) och det är placeringen i sammanlagt som räknas. Landet får delta med fler aktiva men de 4 bästa räknas. Sedan är det som vanligt vid alla mästerskap med max 2 deltagare i samma klass osv..

 

Individuella kvalsystemet

Nu är vi inne på sista möjligheten att av egenkraft ta sig till ett OS - den individuella rankingen.

Det finns totalt 7 platser att slåss om för damerna. För att du skall vara med och slåss om en av dessa 7 platser måste du vara rankad topp 10 i respektive viktklass samt att landet inte får ha några landsplatser. Är det fler 7 damlyftare som uppnår dessa kriterier kommer IWF att välja de 7 högst rankade på OS-rankingen.

Wildcard

Detta är egentligen inget alternativ för oss då SOK inte kommer att utnyttja denna möjlighet om den skulle uppstå, då de har klara krav på vad som skall vara uppnått för att få vara med i OS truppen. Ett wildcard uppfyller inte dessa krav som vi är mer än väl vet efter att denna situation har uppstått vid kval till tidigare OS.

 

SOK har sista ordet

Här har vi den sista sållningen. SOK har som krav att alla deltagare på OS i Rio skall, som sämst, konkurrera om en 8:e plats och gör man inte det kommer man inte att bli uttagen i OS-truppen oavsett om övriga nivåer är uppnådda.

Men jag hoppas och tror verkligen att om vi står där med en plats att vi får chansen att utnyttja den, jag tror dessutom att om vi klarar de internationella kraven kommer även SOK´s krav att vara uppfyllda.

 

Här kan ni läsa allt kring detta

Skribent: Cilla Nilsson

Postadress:
Svenska Tyngdlyftningsförbundet
Karlsgatan 28
703 41 Örebro

Besöksadress:
Karlsgatan 28
703 41 Örebro

Kontakt:
Tel: +46019175580, +46019175572
E-post: This is a mailto link

Se all info