Hoppa till sidans innehåll

Brons till Maria

12 APR 2019 08:38
Först ut idag var yngre systern Åkerlund som gjorde en strålande insats med tre klarade ryck, 84, 86 och avslutningsvis 88.
  • Uppdaterad: 12 APR 2019 08:38

Först ut idag var yngre systern Åkerlund som gjorde en strålande insats med tre klarade ryck, 84, 86 och avslutningsvis 88.

Tävlingssystemet kraschade så vi fick skriva på papper och det var svårt att hålla ordning på alla resultat och lyft men Ida var mycket fokuserad och orubblig i sin inställning. Vi troddde då att israeliskan som ryckte 96 skulle bli omöjlig men då hon stannade i stöten på relativt låga 103 så funderarde vi om inte Ida åtminstone skulle kunna försöka komma förbi henne. Första stötvikten satte vi tilll 106 vilket Ida lyfte utan problem. Därefter avvaktade vi och det visade sig att Ida hade slagit alla utom iraeliskan i sin första stöt. Lite snabb överläggning och därefter bestämde vi oss för att gå direkt på 112 för att vinna B-gruppen.

Första försöket vände Ida men fick inte till överstöten, men däremot i sista visade Ida sin vinnarskalle och satte dit 112 vilket innebar att hon vann B-gruppen. En mycket fin insats av Ida och detta på hennes första stora internationella mästerskap vilket imponerar.

Nu gällde det att se vilken placering hon slulle få efter att storasyster Maria och övriga i A-gruppen lyfte.

Maria fick en bra men lång uppvärmning i en mycket tät klass. Lång då det var flera som missade och vikten gick långsamt uppåt. Detta är en sak som kan var störande men Mia är duktig på att koncentrera sig. Första rycket missade Mia trots allt och det såg ut som att hon var lite övertänd och drog runt vikten, kanske var det den utdragna uppvärmningen som ställlde till det? I andra lyft gick det bättre och Mia klarade vikten. Nu blev det mycket spekulerande om vad vi skulle ta i tredje. Vi visste att brittiskan som ryckte 93 är bra i stöt och vi ville samla kg för att få försprång inför totalen. Vi ville även såklart ta medalj i ryck och vi missade att B-gruppssegraren hade ryckt 96, trots att vi själva var på plats tidigare när det hände. Helt och hållet vår miss och vi borde tagit 97 i tredje för Mia. Men vi valde 96 vilket Mia klarade.

Detta innebar att vi först trodde att hon lyft hem en bronsmedalj men vi förstod vårt misstag och fick skamset be om ursäkt. Vi kände oss bedrövliga.

Även Mia blev märkbart påverkad, mest förbannad vilket inte var så konstigt.

Men Mia samlade ihop sig efter vår fatala miss och gjorde en stark insats i stöt där hon började på 114 som var lite otajmat och tungt men klarades, nästa vikt blev 117 och detta var ett mycket tungt lyft som hon kämpade upp och klarade. Vi ville ta 120 för säkert sammanlagt brons, då rumänskan hade 215 sammanlagt, men bedömde att Mia inte för dagen skulle klara detta. 

Istället tog vi 118 för att få bronsmedalj i stöt och samtidigt tvinga upp brittiskan på 122 för att gå förbi Mia. 

Mia klarade stöten och det var även den bästa stöten och det blev en bronsmedalj för detta. 

Nu fick vi vänta och se om det även skulle räcka till ett brons sammanlagt. Brittiskan gick i andra på 120 som hon fick bortdömt med 2-1 och hon behövde nu höja till 122 för att gå förbi Mia som nu hade bronset. Istället höjde hon till 123 för att gå för silver sammanlagt, gick in och tog vikten och förpassade samtidigt Mia till fjärdeplats. 

Sammanfattningsvis är det en stor glädje att Mia tar en medalj men samtidigt finns det en tydlig besk eftersmak..... vi gör ett misstag som jag helt ärligt inte trodde att vi kunde göra.

Maria Å

Mia fick brons i stöt och fjärdeplats i ryck och sammanlagt.

Ida slutade på en sammanlagd åttonde plats.

Nästa lyftare som ska tävla är Patricia som lyfter i morgon kväll i klass 76 och då i A-gruppen.

Mats, Anders och Bijan

 

RESULTAT DAMER 71 KG

Skribent: Håkan Johansson
Epost: This is a mailto link

 

 Eleiko

 

 

 

SMveckan

  Följ SM på You Tube

STF:s ÅRSMÖTE 2019


Aktuella tävlingar

19/10 Serie Fyshuset  
20/10 DM Umeå  
2-3/11 SDM Helsingborg  
9/11 DM Borlänge  
9/11 SM vet Vallentuna  
23/11 Norrlandsmästerskapen  
7-8/12 Götalandsmästerskapen  
14/12 Stark - Stockholm  

 

 

Nya viktklasser 

 

 

 

Postadress:
Svenska Tyngdlyftningsförbundet
Karlsgatan 28
703 41 Örebro

Besöksadress:
Karlsgatan 28
703 41 Örebro

Kontakt:
Tel: +46019175580, +46019175572
E-post: This is a mailto link

Se all info